Foto Povestea bisericii din mijlocul străzii din Cluj-Napoca

Conform unor documente din 1416 biserica satului Sf. Petru localizată în această parte a oraşului, s-a construit cu hramul Sf. Petru.

Din acea biserică a rămas doar nivelul de jos, peste care s-a construit între anii 1844- 1848 actuala biserică neogotică. Interioarele au fost pictate de Szatmáry Károly în anul 1926, sub îndrumarea plasticianului Hübner din Budapesta, după modelul bisericii de încoronare din Buda.

Portalul cu grupul statuar Sf. Mihail, inițial amplasat în faţa bisericii Sf. Mihail până în 1899. Compoziția formată din 7 statui a fost realizată de König János, înălțată din inițiativa prelatului Biro Janos , în amintirea epidemiei de ciumă din anii 1738-1742. La demolare și refacere s-a pierdut mult din caracterul ei baroc original. Stâlpii aferenți în stil baroc nu au fost salvați. Poarta actuală este mai mică decât cea originală.

O lucrare valoroasă aparținând stilului baroc este Statuia Ciumei (numită și "Statuia Sf. Maria Protectoare" sau "Statuia Fecioarei Maria"). Statuia amintește de epidemia de ciumă de la jumătatea secolului al XVIII-lea, fiind creată, la comanda consulului guvernamental Kornis Antal și a soției sale, de către sculptorul clujean Schuchbauer Antal, în anul 1744. A fost plasată inițial la intersecția str. M. Kogalniceanu cu str. Universității (lânga Universitatea Babes-Bolyai). Zona statuii a devenit o mică piata barocă, statuia fiind prima statuie de piața a orașului, inspirată de statuile similare din Austria ("Pestsäule"). Statuia este asezată pe o baza ornată cu nori și îngeri. Are o față tinerească, trupul este acoperit de un voal pliat, iar mâna dreaptă o ține la piept cu un gest dramatic, în vreme ce mâna stângă se odihnește pe un cap de înger. Aceeași statuie poate fi regasită și în nișa de pe fațada bisericii franciscane din Piața Muzeului. A fost mutată abuziv în anul 1959 de către autoritățile comuniste pe amplasamentul din spatele bisericii "Sf. Petru" din cartierul Mărăști. În anul 2022 statuia a fost demontată din spatele bisericii. După restaurarea statuii, aceasta s-a întors în anul 2023 pe strada Universității.

Comenteaza