TOP 5 greșeli pe care le fac persoanele care vor să slăbească

TOP 5 greșeli pe care le fac persoanele care vor să slăbească
| Foto: kfetele.ro

Pregătirea pentru vacanța de vară nu este ușoară. Urmează să pleci în vacanță și vrei să dai jos câteva kg dar nu reușești. Te întrebi, de ce? Uite care sunt cele mai comune greșeli pe care le faci. 

1. Ai aşteptări nerealiste

Indiferent de numarul de kilograme pe care vrem sa il pierdem, un lucru este cert, vrem ca ele sa dispara de pe o zi pe alta si uitam ca slăbirea nu este un parcurs liniar, constant. Procesul de slabire presupune şi perioade de stagnare sau poate recastigarea catorva dintre kilogramele slăbite. Nu trebuie sa te descurajezi, face parte din proces. „Nu-ţi propune să scapi în 2 zile de greutatea acumulată în 20 de ani. Chiar dacă de-abia aştepţi să te bucuri de noua ta formă fizică, doar răbdarea te va ajuta să faci schimbări rezistente în timp. Dacă îţi stabileşti obiective realiste, de exemplu să slăbeşti 3-4 kg pe lună sau să reduci 500 kcal din consumul zilnic, îţi va fi mai uşor să le duci la bun sfârşit. Nu te gândi la dietă ca la o perioadă de restricţii extreme, după care nu te va mai interesa nimic, ci ca un proces de învăţare şi deprindere de obiceiuri bune.”, ne sfatuieste medicul nutritionist Şerban Damian.

2. Te concentrezi doar pe numărul de kilograme

In mod normal cel mai bun prieten in procesul de slabire este cantarul. Insa cei mai multi dintre noi fac o reala obsesie pentru acesta si ajung sa se cantareasca zilnic. Este adevarat ca cel mai simplu mod să evaluezi cât ai slăbit este să te cantaresti, dar baza doar pe acesta. „Poate ai scăzut în centimetri la talie, coapse sau braţe, iar hainele îţi vin mai bine ori poate ai crescut în masă musculară şi ţi s-a redus cantitatea de ţesut adipos. Pentru a descoperi cum s-a schimbat în timp compoziţia ta corporală, adică raportul grăsime vs. muşchi, poţi face câteva investigaţii disponibile şi la Centrul Superfit: adipometria cu ultrasunete, analiza impedanţei bioelectrice, analiza corporală 3D. Rezultatele lor îţi vor indica mai clar transformările prin care trece corpul tău în urma slăbitului.”, recomanda specialistul.

3. Faci mişcare, dar pierzi din vedere alimentaţia

Asa cum este normal sportul si dieta merg mana in mana. Cu totii stim cat de important este să avem un stil de viaţă activ nu doar pentru slăbit, ci şi pentru starea ta generală de sănătate, dar in procesul de slabire, lucurile stau usor diferit. „Dacă vrei să elimini mai multe kilograme, acordă atenţie şi meniului tău, pe lângă orelor de fitness, alergare sau înot. Adesea, oamenii supraestimează numărul caloriilor arse în timpul efortului fizic şi au senzaţia că pot mânca mult mai mult. Deşi fac sport, ei cresc şi cantitatea de alimente consumată, astfel că nu reuşesc să slăbească. Alimentele nutritive, săţioase, combinate cu activitatea fizică făcută constant, te vor ajuta să pierzi în greutate în mod sănătos şi să fii în formă.”, explica dr Şerban Damian.

4. Reduci prea mult cantitatea de calorii consumate

Cand incep un proces de slabire, cei mai multi dintre noi, fie isi numara caloriile consumate, fie nu mananca suficient. Pe scurt se infometeaza. Evident ca daca vrem sa slabim trebuie să fim în deficit caloric. Dacă insa se exagereaza, s-ar putea să ai parte succes pe termen lung. „Într-adevăr, la început vei slăbi mai mult, dar foarte probabil nu îţi vei putea menţine dieta restrictivă şi vei reveni la vechile obiceiuri, ceea ce se poate traduce chiar în kilograme în plus. Schimbările la nivelul metabolismului cauzate de restricţia calorică excesivă îţi pot sabota pe viitor capacitatea de a atinge şi a menţine greutatea dorită. Aşadar, păstrează o abordare moderată când reduci din calorii şi asigură-te că nu faci foamea.”, ne sfatuieste medicul nutritionist Şerban Damian.

5. Consumi multe alimente etichetate ca “sănătoase”, dar calorice

Rafturile magazinelor abuna de produse „sanatoase”, iar tentatia de a le consuma fara masura este una extrem de mare. „Biscuiţii fără gluten, nucile şi seminţele, uleiul de măsline, brânzeturile şi cremele vegane sunt prezentate ca fiind sănătoase, însă asta nu înseamnă că le poţi consuma în cantităţi exagerate. O punguţă de nuci şi fructe uscate de 100g, care se mănâncă foarte uşor, poate ajunge până la 500-600 kcal. Acelaşi lucru este valabil şi pentru biscuiţii din făină integrală, de exemplu, care chiar dacă au mai multe fibre decât unii din făină albă nu înseamnă că au automat şi mai puţine calorii. Un aliment poate fi nutritiv, bogat în vitamine şi minerale, dar şi caloric. Atenţie, deci, la produsele cu multe calorii, indiferent de cât de naturale sunt ingredientele lor.”, sustine doctorul nutritionist.

sursă: adevărul.ro

Etichete
Comenteaza