Dragoş Damian, Terapia Cluj: 50 de mii de români de pe Allianz Arena şi 6 milioane de români din Uniunea Europeană transmit că România nu mai datorează nimic. A sosit momentul ca UE să ne trateze ca pe un membru cu drepturi egale

Dragoş Damian, Terapia Cluj: 50 de mii de români de pe Allianz Arena şi 6 milioane de români din Uniunea Europeană transmit că România nu mai datorează nimic. A sosit momentul ca UE să ne trateze ca pe un membru cu drepturi egale

Datoria către Uniunea Europeana a fost plătită. Poate că România şi românii sunt datori către bănci, finanţatori, fonduri, organisme internaţionale, dar datoria către Uniunea Europeană a fost plătită.

Din când in când iese public câte un politician şi ne aminteşte cât de mult datorează România Uniunii Europene. Ni se aminteşte acest lucru în fiecare zi din ultimii 21 de ani de la propunerea din summitul de la Salonic privind aderarea României la Uniunea Europeană, în fiecare zi din cei 20 de ani (fix în ziua de astăzi) de la confirmarea Consiliului European cu privire la aderare şi în fiecare zi din cei 17 ani şi jumătate (fix la 1 iulie) de la aderarea propriu zisă. Apoi ni se face un calcul aritmetic despre sumele încasate de Romania (cât am reuşit să încasăm) şi cele plătite şi este clar că ieşim, din nou, datori.

Aşa este, nici o urmă de îndoiala, fără Uniunea Europeana România ar fi fost o țară eşuata, cine ştie unde am fi ajuns. Şi nu vorbim doar de sumele încasate ci şi de tot restul angrenajului - management, investiţii, know-how, schimburi de tot felul - practic Romania a parcurs în 17 ani şi jumătate un drum de bunăstare fără egal în istoria contemporană.   

Îi datorăm enorm Uniunii Europene, dar când o să ştim că datoria a fost plătită? 50 de mii de romani de pe Allianz Arena și 6 milioane de români din Uniunea Europeana transmit că datoria a fost plătită. PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost acelaşi dacă în fabrici, şantiere de construcţii, ferme agricole, spitale, şcoli, hoteluri şi restaurante nu ar fi muncit români. PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost acelaşi dacă România nu s-ar fi dezindustrializat, devenind un rai pentru importurile din Uniunea Europeană. PIB-ul Uniunii Europene nu ar fi fost acelaşi daca românii care muncesc acolo nu ar fi trimite bani acasă – un calcul simplu arată că dacă 6 milioane de romani trimit în țară 500 de Euro pe lună, se strâng 36 de miliarde de Euro pe an - bani care intră în consum şi din care marea majoritate se întorc la firmele din Uniunea Europeană.

Românii reprezintă a patra cea mai mare migraţie din istoria Uniunii Europene. Cei 50 de mii de români de pe Allianz Arena şi cei 6 milioane de români din Uniunea Europeană le spun noilor lideri care vor conduce Romania începând din 2025 că datoria a fost plătită. Este momentul pentru o mare schimbare de mentalitate pentru politicieni, fără extremist, fără naţionalism, fără suveranism, însă cu conştiinţa împăcată că datoria a fost plătită. Avem nevoie de politicieni care să nu mai întrebe cat de sus să sară când Uniunea Europeană le cere să sară. Care să nu uite să întrebe ce primim la schimb atunci când ni se cere ceva. Care să nu accepte să mai fim păcăliţi aşa cum am fost păcăliţi cu Schengen. Care să ceară răspicat funcţii în instituţiile Uniunii Europene pentru a lua decizii şi în interesul românilor.

Am ajuns o forţa în Uniunea Europeană şi a venit timpul să ne comportăm ca atare. A venit momentul sa spunem răspicat Uniunii Europene ca datoria României a fost plătită şi că aşteptam sa fim trataţi cu adevărat ca un membru cu drepturi egale.

Comenteaza