Video Ce au Viena sau Zurich și nu are Clujul? Aurelia Cristea face „inventarul” proiectelor care ne vor aduce mai aproape de cele două orașe

Ce au Viena sau Zurich și nu are Clujul? Aurelia Cristea face „inventarul” proiectelor care ne vor aduce mai aproape de cele două orașe
| Foto: Colaj wien.info, Facebook / Municipiul Cluj-Napoca, Zürich Tourism

Candidatul PSD la Primăria Cluj-Napoca, Aurelia Cristea, a prezentat la ZIUA LIVE viziunea sa asupra unui Cluj comparabil cu Viena sau Zurich.

“Vreau ca în anii care urmează să avem termen de comparație Viena sau Zurich, nu neapărat celelalte orașe din țară”, spunea Aurelia Cristea în urmă cu o săptămână, în momentul depunerii candidaturii pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca. Invitată la ZIUA LIVE, social-democrata a fost rugată să explice de ce a ales aceste două orașe ca model de urmat pentru Cluj.

„Avem excelență academică, excelență în IT, în zona medicală, chiar în zona de activism civic, și în zona financiară, apoi avem excelență artistică. Și atunci aspirațiile sunt mari. Viena e permanent pe primul loc în ce privește calitatea vieții. E vorba de spații verzi, transport public în comun integrat, tot ce presupune partea de ducere în proximatatea locuirii a unor centre civice unde oamenii să poată accesa toate serviciile de care au nevoie, aspecte legate de educație și sănătate. Viena are foarte bine delimitate zonele de dezvoltare, sunt cartiere pentru industria financiară, cartiere rezidențiale, planul de dezvoltare al orașuluia a inclus aceste zone astfel încât să fie bine delimitate și puse la dispoziție serviciile și transportul, ceea ce la noi, la Cluj nu este funcțional, le-am aglomerat.

Viena are transport public în comun integrat foarte bine pus la punct, are o dezvoltare urbanistică foarte bună, spații verzi și pe urmă are curățenie, locuințe publice, sociale, pentru persoane aflate în situații mai delicate, de asemenea, pentru cei care vin să munceasacă acolo. Primăria din Viena este acționar la companii foarte mari și prin aceasta încasează și dividende, dar oferă și celor care vin să lucreze în companiile respective, prin acest parteneriat, locuințe publice. Pentru că un tânăr care este în perioada de debut profesional nu are cum să își permită o chirie, exact ca la Cluj. Și atunci aceste modele trebuie aplicate și la noi.

Apoi, Viena mai are aplicat conceptul de park-and-ride, parcări la intrările în oraș conectate cu transportul public în comun, are și metrou subteran și suprateran, lucrurile funcționează într-un alt ritm acolo, mai are pasaje subterane, pasaje supraterane, parkinguri subterane foarte multe”, a explicat Aurelia Cristea.

Parking-uri subterane în Cluj-Napoca. Unde vrea să le facă Aurelia Cristea?

Cum traficul aglomerat este cea mai stringentă problemă cu care se confruntă clujenii, există anumite zone în oraș unde, în opinia candidatului PSD la Primăria Cluj-Napoca, ar trebuie să se realizeze, cu prioritate, parkinguri subterane.

„Zona centrală este supraaglomerată și niciodată nu găsești loc de parcare, dar nu mai găsești locuri de parcare nici în cartiere, oameniii parchează pe străzile din jur. Peste tot (ar trebui realizate – n.red), și în cartiere și în proximitatea zonei centrale, trebuie mult mai multe parcări subterane.

Am putea să traversăm efectiv subteran centrul fără a face neapărat stație de metrou sau alte investiții mari, pur și simplu să faci tunel pe sub centru ca să eviți să mergi suprateran în zona centrală cu mașina. Îmi propun să mă consult cu specialiștii pe aceste soluții, pentru că nu aș vrea să ne ia 20 de ani din viață construirea metroului și să trăim în același trafic aglomerat și poluare. Aș vrea ca oamenii să simtă într-adevăr că se schimbă ceva din primii doi ani de mandat, că lucrurile se duc într-o direcție pe care si-o doresc ei. Costă oricum mult mai puțin să facem aceste lucruri decât să facem în următorii 20 de ani metroul, cu tot ce inseamna el”, a completat fostul ministru, acum candidat la primărie.

O altă prioritate pentru clujeni ar fi, în viziunea Aureliei Cristea, trenul metroplitan: „Nu facem decât să ne legăm de la Baciu până la Tetarom 3. De asemenea, trebuie să prevedem pe această linie partea de gară sau stație pentru aeroport, nu avem stație pentru aeroport pe calea ferată".

Aurelia Cristea propune centre civice în fiecare cartier

Ce au Viena sau Zurich și nu are Clujul? Aurelia Cristea face „inventarul” proiectelor care ne vor aduce mai aproape de cele două orașe

O necesitate ar fi și centrele civice, de cartier, pentru ca cetățenii să aibă la îndemână toate serviciile, este de părere Aurelia Cristea.

„Îmi doresc ca fiecare cartier să aibă centrul lui civic, cu spații pietonale, cu serviciile duse acolo, finanțe, absolut tot. Acolo va fi nevoie doar de câțiva funcționari care să-i sprijine pe cetățenii care nu știu să utilizeze atât de bine aplicațiile, astfel încât să beneficieze de serviciile de care au nevoie. Apoi să fie cabinete medicale puse la dispoziție pentru medicii de familie.

Medicina de familia este medicina preventivă. Îmi propun un proiect extrem de curajos pentru Cluj-Napoca, primăria să amenajeze aceste cabinete și să le pună la dispoziție dotate în acele centre de cartier astfel încât cetățenii să beneficieze de servicii acolo. Oamenii au nevoie să acceseze fără niciun efort aceste servicii și să le fie în proximitate”, a mai afirmat Aurelia Cristea.

Creșe și grădinițe în noile cartiere

Nu e o noutate că în cartierele recent construite există încă o mare nevoie de infrastructură pentru educație, iar pentru aceasta Aurelia Cristea are câteva propuneri.

„Toate cartierele noi care s-au dezvoltat la Cluj-Napoca s-au dezvoltat fără a prevedea aceste minime servicii de care au nevoie oamenii, Bună Ziua, Europa, Soporului, pe toate zonele de cartiere noi am prevăzut construirea de creșe și grădinițe. Dar cel mai important obiectiv este ca tot ce se construiește nou de aici înainte să aibă trasate de la început și aceste facilități și să nu fie negociate cu nimeni. Nu ne focusăm doar în centru, ci în toate cartierele municipiului Cluj-Napoca și mai ales în zonele care se dezvoltă. Creșele, grădinițele sunt esențiale pentru tinerii care se stabilesc acolo”, a mai spus ea.

Ce facem pentru cei care vor să lucreze la Cluj, dar nu își permit să locuiască aici?

Aurelia Cristea a atras atenția că municipalitatea ar trebui să acorde o atenție deosebită anumitor categorii profesionale care vor să se stabilească la Cluj, cum ar fi medicii, profesorii, dar nu numai.

„Partea aceasta privind locuințele sociale, locuințele publice, cum spuneam, în Viena funcționează foarte bine în parteneriat cu dezvoltatorii imobiliari. Adică nu e nicio problemă să se conlucreze și să fie găsite soluții, inclusiv ca Primăria să aibă în patrimoniu niște locuințe publice pe care să le poată la un moment da într-o chirie subvenționată sau să le pună la dispoziție persoanelor vulnerabile, dar mai ales persoanelor care vin și muncesc la Cluj-Napoca. Noi avem un deficit de forță de muncă și majoritatea celor care ar veni aici să lucreze nu își permit chiriile și nici antreprenorii nu își permit să plătească salariile la un nivel atât de mare și nici să subvenționeze acele chirii. Trebuie să ne așezăm la masă și să găsim cea mai bună soluție, pentru că există un interes comun”, a mai spus Cristea.

Comenteaza