Video De ce întârzie atât de mult marile proiecte în România? Clujeanul cu rang de ministru: „Ignoranță și delăsare”

De ce întârzie atât de mult marile proiecte în România? Clujeanul cu rang de ministru: „Ignoranță și delăsare”
| Foto: Facebook.com/Mircea Abrudean

Șef al Cancelariei premierului Nicolae Ciucă, funcție cu rang de ministru, Mircea Abrudean susține că debirocratizarea și simplificarea procedurilor este o prioritate importantă și a actualului Guvern.

Fostul prefect de Cluj a spus, la ZIUA LIVE, că de multe ori ministerele și instituțiile de la nivel central se încurcă între ele în ceea ce privește eliberarea de avize, acorduri și așa se ajunge ca unele investiții să se blocheze sau să dureze extrem de mult până se finalizează.

Realitatea este că ne încurcăm de multe ori singuri în extrem de multe acorduri, avize, care nu sunt necesare, durează foarte mult și blochează investițiile. Se dorește debirocratizare și simplificarea procedurilor. Cred că sunt priorități pentru fiecare Guvern, mai ales pentru acesta. Pași s-au făcut în acest sens.

Dacă vorbim de PNRR, de exemplu, România a contractat până în prezent 11 miliarde de euro din totalul de 29. Vedem cum implementăm contractarea. Vorbim în principal de proiecte semnate de primari pe investițiile din fondul local și componenta de reabilitare energetică.

Dacă noi vom continua să-i punem pe primari să aștepte un an de zile pentru o autorizație de construcție și să blocheze în tot felul de proceduri de mediu care nu se mai termină niciodată, nu o să avem cum să implementăm aceste investiții și este o frustrare de înțeles.

Mare parte din această problemă pleacă de la ignoranță și delăsare. Din păcate, văd asta cel mai bine de aici, de la centrul Guvernului, pentru că am o imagine de ansamblu asupra tot ce înseamnă administrația centrală, ministere și alte instituții”, a declarat, la ZIUA LIVE, Mircea Abrudean.

Descentralizarea ar fi soluția pentru rezolvarea problemelor

„Soluția pentru toate problemele este descentralizarea. Transferul de competențe de la autoritățile centrale spre local. Din păcate, nu s-au făcut pași în acest sens în ultima perioadă. Mă sună primari de la Cluj să se plângă de niște elemente care n-ar trebui să intre în discuții. Pentru a face descentralizare, trebuie făcută o reformă amplă la tot ce înseamnă administrația publică, cu regândirea teritoriului, cu multe alte elemente. Nu se poate face într-o perioadă foarte scurtă”, a explicat Abrudean.

Comenteaza