Fiecare putere cu „comasatele” ei

Fiecare putere cu „comasatele” ei
Dacă PDL a încercat, fără succes, să unească alegerile locale cu cele parlamentare, USL ar alege preşedintele odată cu deputaţii europeni.

Premierul Victor Ponta i-a propus preşedintelui Băsescu să comaseze anul viitor alegerile europarlamentare cu cele prezidenţiale. Cum alegerile europene au dată fixată la Bruxelles, acesta ar însemna decalarea alegerii preşedintelui. Băsescu a spus ieri că n-a luat încă o decizie. În schimb, politicienii clujeni, în funcţie de tabăra căreia aparţin, apreciază „comasatele" lui Ponta cu totul altfel decât au comentat, la începutul lui septembrie 2011, „comasatele" lui Boc.

Preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan crede că o asemenea comasare ar merita luată în calcul. „Din punctul meu de vedere, ar fi foarte util ca anul viitor să avem un singur rând de alegeri, să aducem oamenii o singură dată la urne. Până la urmă asta ar duce la o prezenţă mult mai mare la vot, care ar da o mai mare legitimitate aleşilor şi, în plus, s-ar face o economie importantă la bugetul naţional. E de discutat cât de bine merg împreună alegerile europene cu temele lor specifice - de fapt, până acum, nimeni n-a explicat românilor la ce-s bune alegerile astea - cu alegerile prezidenţiale. Oricum, dacă vom respecta angajamentele pe care ni le-am luat, va trebui să modificăm, mai întâi Constituţia şi să vedem ce prerogative va avea preşedintele şi apoi vedem şi cum îl alegem. Dar, repet, comasarea celor două alegeri ar fi o soluţie care e de discutat", a spus Lăpuşan. În urmă cu un an şi jumătate, el acuza guvernul Boc de jocuri politice. „Ei ştiu că vor pierde puterea şi încearcă să mai tragă de timp, să stea cât mai mult acolo unde le e bine. În mod clar, prin comasarea alegerilor va creşte numărul voturilor anulate, dar eu sper să nu crească şi numărul voturilor furate", spunea Lăpuşan, la începutul lui septembrie 2011.
Şeful liberalilor clujeni, senatorul Marius Nicoară, crede că propunerea lansată de Ponta ar fi o soluţie foarte bună. „Se poate realiza o economie la buget. Pe de altă parte, Băsescu a avut deja nouă ani de mandat, aşa încât o mică scurtare a mandatului său nu cred că mai contează", a declarat Nicoară. Cu totul alta a fost poziţia sa, când a fost vorba de comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. „Nu prea avem bază legală pentru aşa ceva. (...) Nicăieri în Europa, nici în Burundi nu s-a mai pomenit să amesteci alegerile parlamentare, în care se vorbeşte de doctrină, de ideologii, cu alegerile locale, în care discutăm de oameni gospodari, de administraţie locală. Sunt disperaţi (PDL - n. red.) să nu scape "ciolanul" şi să scape de justiţie, pentru că guvernarea lor are elemente penale. PDL e clar avantajat, pentru că se va ascunde sub plapuma primarilor. Dacă alegerile locale s-ar ţine la termen, parlamentarele i-ar prinde cu mult mai puţini primari decât au acum", explica Nicoară, la momentul respectiv.

În opinia liderului PDL Cluj, Daniel Buda, guvernul Ponta lansează "fumigene". „După decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind comasarea alegerilor orice discuţie de acest tip lansată în spaţiul public nu e altceva decât o petardă fumigenă lansată de USL ca să distragă atenţia de la majorările de taxe şi de la bâlbâielile de la guvernare", a declarat Buda. O cu totul altă părere avea democrat-liberalul despre comasarea propusă de guvernul Boc. „E vorba de pragmatism, e o economie la bugetul de stat (...) Pe de altă parte, ar creşte gradul de participare la vot şi s-ar reduce perioada de lentoare a instituţiilor publice implicate în procesul electoral. Cât priveşte temerile că alegătorii s-ar încurca pentru că ar avea prea multe buletine de vot, îi rog pe reprezentanţii opoziţiei să nu-i mai trateze cu dispreţ pe români", explica Buda utilitatea "comasatelor" lui Boc. În cele din urmă cei care, potrivit lui Buda, aveau să-i „trateze cu dispreţ pe români" au fost judecătorii CCR, care, printre motivele respingerii comasării alegerilor locale şi parlamentare, au invocat şi riscul alegătorului de a greşi la vot din cauza numărului prea mare de buletine de vot.

„Bineînţeles că sunt şmecheri şi vor să îşi maximizeze sub orice formă alegerile prezidenţiale din 2014 (...)În şmecheria lor, cei de la USL au două alternative: cea de alegere a preşedintelui prin intermediul Parlamentului, propusă de unii din PSD şi PNL, prin care îşi securizează funcţia de preşedinte pentru că au majoritate, dar au o problemă cu referendumul, sau soluţia să grăbească tot ce se poate grăbi, pentru că uzura guvernării se produce în fiecare zi şi cu cât mai repede ar avea loc alegerile prezidenţiale, cu atât ar avea mai mari şanse să le câştige. Nicăieri în lume nu am întâlnit o situaţie în care să fie ales preşedintele în luna mai şi să intre în exerciţiu în luna decembrie. Pentru că aşa s-ar întâmpla la noi, am avea şapte luni doi preşedinţi, unul în exerciţiu şi unul ales. Care ar avea legitimitate şi credibilitate în ţară? De la USL te poţi aştepta la orice", a reacţionat acum, Emil Boc. Acesta tot în calitate de premier, ca şi Ponta, lansa propunerea comasării alegerilor de anul trecut.

În opinia preşedintelui UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, comasarea este imposibilă. „În primul rând, nu poţi reduce mandatul preşedintelui în funcţie, nu o permite Constituţia. Dar şi dacă preşedintele ar demisiona sau ar fi demis, tot nu s-ar putea organiza simultan cele două scrutinuri, pentru că există precedentul tentativ de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare, când CCR a declarat comasarea, neconstituţională. Or, dacă cele două tipuri de scrutine n-au putut fi comasate, acelaşi lucru e valabil şi pentru acestea două", a afirmat Mate. În septembrie 2011, Mate era „în principiu" de acord cu comasarea, dar, de asemenea, spunea că era imposibilă reducerea duratei mandatelor de parlamentari şi vedea ca singură soluţie prelungirea mandatelor aleşilor locali.

CCR a respins, anul trecut, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare invocând afectarea dreptului de a alege şi de a fi ales, cu argumente care, însă, în cazul de faţă nu ar funcţiona. În motivarea deciziei, judecătorii Curţii spuneau că, având de ştampilat şase buletine de vot, pe de-o parte, alegătorii s-ar putea încurca şi ar greşi, iar, pe de altă parte, procesul de vot ar dura mai mult şi s-ar putea să nu apuca să voteze toţi alegătorii în timpul cât sunt deschise secţiile de vot, ceea ce ar echivala cu limitarea dreptului constituţional de a alege. În cazul comasării „europarlamentarelor" cu „prezidenţialele", ar fi vorba, însă, de numai trei buletine de vot, adică mai puţine decât la alegerile locale. Pe de altă parte, CCR spunea că imposibilitatea de candida simultan la mai mult de o funcţie aleasă uninominal, adică un candidat de primar sau de preşedinte de consiliu judeţean n-ar mai fi putut candida şi pentru un loc în parlament, ceea ce, aprecia CCR echivala cu o limitare a dreptului constituţional de a fi ales. Nici această problemă n-ar apărea în cazul comasării propuse de premier, deoarece, pentru Parlamentul European se votează pe listă. În schimb, din punct de vedere constituţional, mandatul preşedintelui în funcţie nu poate fi redus decât prin demisie sau demitere prin referendum. O altă soluţie avansată a fost alegerea unui nou preşedinte în luna mai, care să-şi înceapă mandatul abia după expirarea mandatului actualului preşedinte, în luna decembrie.

 

Etichete
Comenteaza