Ponta rămâne fără titlul de doctor. Contestaţia fostului premier, respinsă

Ponta rămâne fără titlul de doctor. Contestaţia fostului premier, respinsă
Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor Diplomelor şi Certificatelor Universitare a respins contestaţia lui Victor Ponta la decizia consiliului de retragere a titlului de doctor, urmând ca hotărârea să ajungă la ministrul Educaţiei pentru a fi semnată.

"Consiliul general al CNATDCU s-a pronunţat cu 37 de voturi din 47 pentru respingerea contestaţiei. Cu alte cuvinte, decizia consiliului general menţine raportul comisiei de analiză a sesizării, care constată plagiatul tezei de doctorat şi propune retragerea titlului de doctor", a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Potrivit procedurii, decizia consiliului ajunge la ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, acesta precizând încă de la preluarea mandatului că va semna retragerea titlului de doctor în cazul lui Ponta.

"Desigur că atunci când va veni recomandarea de retragere de la CNATDCU, voi semna. Nu a fost scopul vieţii mele, a fost o întâmplare că am ajuns în această situaţie, după cum nici în 2012 nu mă aşteptam că voi fi confruntat cu o astfel de problemă care avea atunci o magnitudine care depăşea cu mult sfera învăţământului superior din România. Noi am aflat de această situaţie citind revista Nature.

Reacţia pe care am avut-o atunci împreună cu colegi de la Universitatea Bucureşti, împreună cu membrii Comisiei de Etică, a fost o reacţie pe care orice universitar din orice universitate care se ia în serios trebuie să o aibă - o reacţie de apărare a propriei profesii, de susţinere a standardelor, de eliminare a imposturii şi o reacţie salubră prin care vrem să manifestăm propria noastră demnitate profesională.

Nu este niciun fel de implicaţie politică în chestiunea asta, oricine altcineva ar fi fost în situaţia de a se fi semnalat un plagiat de o asemenea magnitudine, ar fi avut exact acelaşi tratament din partea Universităţii din Bucureşti. Acum se vede, la CNATDCU, că sunt foarte multe dosare ale unor persoane care nici nu au expunerea publică şi profilul politic al domnului Ponta, numărul e în creştere. Judecata CNATDCU se va face după aceleaşi criterii şi condiţii", a declarat Mircea Dumitru, într-un interviu acordat Mediafax.

Potrivit legii, Ponta va putea contesta la instanţă decizia de retragere a titlului de doctor. Fostul premier a contestat la 15 iulie decizia CNATDCU de retragerea a titlului de doctor. CNATDCU a decis în 30 iunie să recomande Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.

Comisia tehnică din cadrul instituţiei, alcătuită din trei profesori universitari, a analizat lucrarea de doctorat "Curtea Penală Internaţională" a lui Ponta şi a stabilit că "nu respectă standardele de etică şi propune retragerea titlului de doctor". Pe 18 iunie 2012, revista Nature a publicat ştirea că Ponta, „prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte".

CNATDCU, care este singurul organism abilitat prin lege să judece plagiatele din tezele de doctorat din 1995 încoace, a mai dat un verdict pe 29 iunie 2012 dar comisia a fost dizolvată de către Liviu Pop, cel care era atunci ministrul interimar al Educaţiei. Membrii comisiei susţineau atunci că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini cuvânt cu cuvânt.

De altfel pe 17 iulie 2012, Comisia de Etică din cadrul Universităţii Bucureşti a decis în unanimitate că este vorba de plagiat. Mai mult potrivit comisiei, acesta a plagiat intenţionat, găsindu-se pasaje copiate în 115 pagini din cele 297 . Singura comisie care l-a absolvit de vină a fost Consiliul Naţional de Etică, care e decis în data de 18 iulie 2012 că Ponta nu a plagiat.

Comenteaza