Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban
| Foto: Arhiva

Premierul Marcel Ciolacu urmează să aibă o întâlnire informală, vineri, cu premierul Ungariei, Viktor Orban, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, potrivit unor surse guvernamentale. Oficialul maghiar urmează să participe, în România, în acest weekend, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, fiind o prezenţă constantă la eveniment.

Potrivit surselor, premierul Marcel Ciolacu urmează să discute cu premierul Viktor Orban, informal, la Vila Lac, nefiind o întâlnire oficială. 

 Ultima întâlnire a celor doi a avut loc în aprilie anul acesta. Premierul Marcel Ciolacu a discutat, atunci, la Palatul Victoria, cu omologul ungar Viktor Orban despre priorităţile preşedinţiei ungare a Consiliului UE.

Premierul Ungariei Viktor Orban s-a aflat atunci, la Bucureşti pentru a participa la Palatul Cotroceni la consultările privind Agenda Strategică a Uniunii Europene, împreună cu şeful statului Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European Charles Michel, prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo şi prim-ministrul Republicii Croaţia Andrej Plenković.

Şi anul trecut, tot în luna iulie, premierul României şi premierul Ungariei au avut o întâlnire informală. 

Cei doi premieri au discutat despre iniţierea unui proiect comun de infrastructură care să aibă un impact economic semnificativ pentru ambele ţări. De asemenea, premierul român a subliniat necesitatea intensificării investiţiilor companiilor româneşti în Ungaria.

Anul trecut, la Tuşnad, Orban a afirmat în discursul său că a primit un document oficial de la MAE român în care i s-a scris ce subiecte nu poate aborda, el comentând în cheie ironică indicaţiile primite. El a amintit şi de susţinerea Ungariei pentru adrearea României la Spaţiul Schengen şi a precizat că românii ar trebui să ţină cont de faptul că “Ungaria susţine pe deplin cea mai mare ambiţie naţională actuală a României, aderarea la Schengen”, şi că prioritatea programului preşedinţiei ungare a UE, în anul 2024, este obţinerea aderării României la Schengen.

”România are un premier nou, să trăiască, la multi ani! Un premier, o nouă şansă. De când sunt prim-ministru, este al 20-lea premier român”, a mai declarat Orban atunci, referindu-se la Ciolacu.

De asemenea, a reluat atacurile la adresa Uniunii Europene pentru că desfăşoară ceea ce el a numit o "ofensivă LGBTQ", dând asigurări că guvernul său naţionalist va proteja rădăcinile creştine ale ţării.

Discursul său a provocat reacţii la nivel diplomatic, dar şi reacţii politice în România.

După încheierea evenimentului de la Tuşnad, Viktor Orban i-a mulţumit, într-o scrisoare, premierului român, Marcel Ciolacu, pentru întrevederea de la Bucureşti şi pentru că a asigurat ca Universitatea de vară de la Băile Tuşnad să se desfăşoare fără a fi tulburată.

“Aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi primit la Bucureşti. Vă mulţumesc dumneavoastră şi autorităţilor române pentru că aţi asigurat securitatea Universităţii de vară de la Băile Tuşnad şi pentru că aţi făcut posibil ca discursul meu de astăzi să se desfăşoare în mod paşnic şi fără tulburări”, i-a scris Viktor Orbán omologului său român.

Comenteaza