Video Remus Lăpușan (PSD Cluj) propune spital de îngrijiri paliative și cartier pentru tineri. „Producătorii locali trebuie aduși la masă”

Remus Lăpușan (PSD Cluj) propune spital de îngrijiri paliative și cartier pentru tineri. „Producătorii locali trebuie aduși la masă”

Social democratul clujean, Remus Lăpușan, consideră că, în această campanie electorală lipsește dezbaterea publică și dialogul între candidați. În opinia sa, acestea sunt necesare pentru că generează idei.

Invitat la ZIUA LIVE, Remus Lăpușan, candidat din partea PSD Cluj la funcția de consilier județean, la alegerile din 9 iunie, a vorbit despre proiectele prioritare ale sale și ale partidului pe care îl reprezintă, pentru mandatul următor.

Lăpușan a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă clujenii, în momentul de față și a mențioant aici infrastructura mare. Întrebat de moderator ce ar face PSD în privința proiectului care vizează metroul, el a subliniat că, în opinia sa, acesta este necesar pentru viitor, dar că este întârziat.

„În zona de infrastructură mare, Cluj-Napoca are o mare carență. De metrou se tot vorbește. (,,,) La metrou suntem mai mult decât întârziați, e cel mai mare proiect care are finanțare pe PNRR și este în foarte mare întârziere, și la centură sunt întârzieri, putem anunța cu surle și trâmbițe că am mai făcut un pas, e campanie electorală.

Metroul este un proiect care nu mai poate fi oprit, e legat de tot ceea ce înseamnă dezvoltarea orașului în următorii 50-100 de ani. E necesar, cea mai bună formulă e legată de metrou. E important ca echipa de proiect să știe ce are de făcut.

(...)Urbanismul din Cluj-Napoca a fost scăpat de sub control, lăcomia ne-a adus în această situație. Foarte mult a greșit administrația Boc pe partea de urbanism, cred că ar fi trebuit să pună frână dezvoltării imobiliare. Partea aceasta de urbanism a produs mari deservicii orașului și din cauza aceasta și traficul e îngreunat. Pe lângă faptul că se construiesc blocuri, din 2004 trebuia să ne gândim că trebuie să fie făcute și școli, și grădinițe,în cartiere”, a declarat Remus Lăpușan.

La capitolul proiecte de infrastructură mare, Lăpușan a ținut să precizeze că el a fost susținătorul unuia din acestea: „Sunt inițiatorul, cel care a susținut cel mai mult, proiectul autostrăzii de la Turda la Sebeș, 70,2 kilometri, sunt cel care a vorbit la Guvern atunci, iar acea autostradă are legătură directă cu PSD Cluj, cu mine, eu sunt cel care insistat, s-a construit într-un timp acceptabil. Sunt și proiecte mari de infrastructură care s-au realizat într-un timp acceptabil”.

Susținere pentru producătorii locali, dezvoltarea turismului local și proiecte în sănătate

Unul dintre proiectele cele mai importante ale social democraților vizează zona de munte și dezvoltarea turismului. „Avem zona aceasta, de munte, Băișoara, Valea Ierii, iar pentru a avea turism și a dezvolta zona, trebuie să avem o conexiune rutieră de la autostradă până în zona Băișoara.Când de pe autostradă ai coborât pe un drum expres atunci se va dezvolta și zona respectivă. Sunt bani europeni pentru o asemenea investiție, se poate realiza prin colaborare între toate autoritățile. Aici se leagă cam tot ce suținem noi, de la producători locali, la infrastructură, la dezvoltarea zonei montane”, a mai spus Lăpușan.

În domeniul sănătății, PSD Cluj are în vedere construirea unui spital de îngrijiri paliative. „Ar trebui să avem un spital care să se ocupe strict de această zonă, sunt persoane care nu au pe nimeni care să aibă grijă de ei. E ceva nou pentru Cluj, nu trebuie să fie în Cluj-Napoca, poate fi într-o comună care să pună teren a dispoziție sau dacă nu, să fie cumpărat de Consiliul Județean. E mai mult decât necesar un astfel de spital la Cluj.

În ce privește susținerea producătorilor locali, aș crea un departament la nivelul Consiliului Județean cu persoane care să vină din zona privată. Acești producători locali trebuie aduși la masă, ar trebui să existe sume de bani în bugetul CJ care să ajute la crearea unui asemenea departament, care să ajute la promovarea producătorilor. Din păcate, chiar dacă există cerere, ofertă din partea producătorilor noștri locali este foarte mică. Cred că producătorii români trebuie să își recucerească piața”, a mai spus Lăpușan.

Colectarea și depozitarea produselor

O problemă actuală la nivelul județului Cluj vizează colectarea și depozitarea unor produse, fie ele lactate, fructe de pădure, ciuperci, sau din carne. Social democrații clujeni au avut și susțin în continuarea inițiative în această direcție. „Am avut un proiect pentru realizarea unui centru de colectare și procesare legume-fructe la Câmpia Turzii. Sunt foarte multe firme mari care spun că nu au o zonă clară de unde să își ia produse din piața locală. Dacă acel centru ar funcționa ar fi foarte simplu, marile firme cumpără cantități mari. Ca dovadă că aceste proiecte pe care noi le susținem au fost viabile este Centrul AgroTransilvania, un proiect marca PSD, chiar dacă nu și-a atins scopul chiar așa cum mi-aș fi dorit eu”, a mai declarat Lăpușan.

Între proiectele PSD se numără și ridicarea unui cartier pentru tineri, care ar trebui să contribuie la reducerea presiunii pe infrastructura locală, și care ar trebui făcut în parteneriat cu facultățile. O asemenea inițiativă este necesară, mai spune Lăpușan.

„Nu e ceva nou, e un proiect mai mult decât necesar. Acum, la Cluj, și chiria și prețul de cumpărare e aproape cel mare din țară. Nu poți să faci decât să construiești astfel de cartiere, unde va exista spațiu, sunt zone. Pe vechiul amplasament unde a fost Oser s-a construit, iar la acele momente a fost un lucru foarte bun. Cred că această componentă socială ar trebui să existe și la noi, tinerii sunt cei care au nevoie de fonduri. Eu aș face asemenea proiecte direct în colaborare cu Guvernul. Așa cum se acordă plafoane, ajutor de stat, așa aș acorda autorităților locale plafoane pentru construirea de locuințe sociale”.

 

Comenteaza