Tradiții pentru luna Decembrie. Când se merge la colindat

Tradiții pentru luna Decembrie. Când se merge la colindat

Din cele mai vechi timpuri, luna decembrie este pentru români și luna colindelor. În cea mai frumoasă perioadă din an, românii merg la colindat și primesc colindători care să le vestească Nașterea Domnului.

În tradiția Bisericii există mai multe opinii referitor la momentul în care începe perioada colindatului. Unii creștini consideră că perioada colindatului începe odată cu postul și se termină pe 7 ianuarie, când biserica celebrează sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. În versiunea populară, colindele sunt legate de datinile perpetuate din perioada precreștină.

Majoritatea oamenilor vorbesc despre obiceiul colindatului făcând referire doar la perioada Crăciunului și a Revelionului, aceasta fiind cea mai populară perioadă pentru colindat. Unii clerici, însă, au o altă opinie cu privire la datina colindatului. Un răspuns clar vine din partea preotului Costin Butnar.

„Biserica ne dă un răspuns foarte clar în legătură cu timpul în care cântam colindele, astfel, găsim în slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) următoarea Catavasie: "Hristos Se naşte, măriţi-L, Hristos din ceruri, întâmpinaţi-L, Hristos pe pământ, înălţaţi-va!”, cu nota: din această zi, aceste Catavasii se cântă până la întâia zi a lui Ianuarie”, spune preotul Costin Butnar, citat de crestinortodox.ro.

Imnul bisericesc care anunță nașterea lui Hristos, la slujba Utreniei din 21 noiembrie, este singura îndrumare liturgică ce poate fi invocată ca moment oficial de început a perioadei colindelor.

La început, colindele aveau o funcțiune ritualică, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire și belșug. Această tradiție era legată fie de începutul anului agrar, adică de venirea primăverii, fie de sfârșitul său toamna, la culegerea recoltei. Pe de altă parte, un scop des întâlnit al colindelor era acela de alungare a spiritelor lui Ianuarie. Odată cu trecerea ireversibilă a timpului, din semnificația inițială a colindelor s-a păstrat doar atmosfera de sărbătoare, de ceremonie, petreceri și urări.

Comenteaza