Fructul de AUR: tratează ANEMIA şi CONSTIPAŢIA, ameliorează ASTMUL şi ARTRITA, previne INFARCTUL
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Iun 2015, 12:18
- Sănătate
- Ascultă știrea

Nativ din China de Nord, regiune situată aproape de granița cu Rusia, caisul a ajuns acum 3000 de ani în Armenia, de unde este cunoscut ca „Prunus armeniaca". Mai apoi romanii l-au adus în Anatolia și Europa, fiind cultivat extensiv în Câmpia Ungară.
Caisele sunt o sursa excelenta de vitamine din complexul B, A, C, E si K, de fibre, potasiu, calciu, magneziu si fier. Ele contin antioxidanti puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifica, portocalie, galbena, rosie, precum si luteina, zeaxantina, si licopen.
Previn osteoporoza
Caisele au cantitati moderate si mari de minerale esentiale pentru dezvoltarea corecta a oaselor si mentinerea densitatii osoase. Oamenii de stiinta au descoperit ca acestea nu asigura doar cresterea corespunzatoare a oaselor, ci pot preveni chiar si instalarea afectiunilor osoase specifice inaintarii in varsta, precum osteoporoza.
Amelioreaza artrita
Sucul de caise este folosit pentru ameliorarea febrei, intrucat furnizeaza vitaminele, mineralele, caloriile si lichidele de care organismul are nevoie pentru a se detoxifia. Datroita proprietatii lor antiinflamatorii, sunt eficiente pentru controlul simptomelor artritei sau a gutei.
Reduc riscul apariţiei cancerului
Carotenoizii si licopenul din caise neutralizeaza efectele negative ale radicalilor liberi, fiind utile în prevenirea transformarii celulelor sanatoase in celule canceroase.
Previn infarctul
Continutul ridicat de vitamina C, potasiu si fibre alimentare din caise ajuta la mentinerea sanatatii cardiovasculare. Consumate regulat, protejeaza sistemul cardiac de boli precum ateroscleroza, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.
Reduc colesterolul
In timp ce vitamina C protejeaza inima de actiunea radicalilor liberi, potasiul scade presiunea arteriala relaxand vasele de sange, iar fibrele elimina excesul de colesterol care se poate depune pe peretii arterelor.
Trateaza anemia
datorită continutului de fier si cupru, caisele ajuta la formarea hemoglobinei, fiind utile in tratarea anemiei.
Regleaza nivelului fluidelor in organism
Aportul important de potasiu din caise ajuta la mentinerea echilibrului lichidelor in corp, respectiv la procesul de distribuire corecta a energiei catre organe si muschi.
Trateaza constipatia
Deoarece sunt bogate in fibre, caisele stimuleaza miscarile intestinale, fiind recomandate pacientilor care sufera de constipatie.
Amelioreaza astmul
Uleiul esential de caise este un anti-astmatic eficient, ameliorand simptomele acestei boli respiratorii si detinand proprietati expectorante, care ajuta la prevenirea crizelor de astm.
Trateaza afectiunile dermatologice
Introduse in produse cosmetice destinate ingrijirii pielii, caisele pot fi un remediu natural pentru numeroase afectiuni cutanate eczema, pruritul cutanat, scabia si alte boli dermatologice iritante.