1 din 3 copii din România este supraponderal sau obez. Medic: "Este mai mult o problemă emoțională decât alimentară"

1 din 3 copii din România este supraponderal sau obez. Medic: "Este mai mult o problemă emoțională decât alimentară"

Unul din trei copii din România este supraponderal sau obez, arată rezultatele unui studiu realizat la nivel european în perioada 2018-2020.

17,5% dintre copiii din grupa de vârstă 7-9 ani din mediul urban sunt supraponderali , in timp ce in rural vorbim de  aproape 16% pentru aceeasi categorie de varsta. Unul dintre factorii care mențin crescut riscul de exces ponderal este alimentația nesănătoasă. La acesta se adaugă și stilul de viață sedentar.

Copiii ajung sa fie răsfățați cu mancare explica la RFI medicul Mihaela Bilic. Întrebată cum s-a ajuns la aceste cifre, ca unul din trei copii să fie obez sau supraponderal, nutriționistul a răspuns că "este mai mult o problemă emoțională decât alimentară.

"În prezent copiii în prezent sunt răsfățați cu mâncare. Sau și mai grav, nu mai există reguli sau limite legate de mâncare. Părinții sunt atât de ocupați, obosiți, stresați, încât în loc de atenție le oferă această libertate alimentară. Din păcate, asta înseamnă consumul unor produse ambalate, care sunt bogate în zahăr și grăsime și concentrate în calorii. Copiii nu se îngrașă din ciorba și tocănița pe care o face mama acasă și pe care o mănâncă la masă cu toată familia, ci se îngrașă din ronțăieli, din lucruri care se mănâncă și în canapea și pe stradă și în fața unui ecran. Și câteodată chiar și din sucuri care sunt băute pe post de apă. E o lipsă de educație și de atenție în ceea ce îi privește", a spus Mihaela Bilic.

Medicul a explicat la RFI și cum ar trebui să arate porția ideală de mâncare pentru un copil - vezi AICI interviul     

Comenteaza