Foto Brioşe, tiramisu sau cremşnit? O familie din Cluj vrea să demonstreze că deserturile pot fi sănătoase
- Scris de Diana Cîmpean
- 30 Aug 2018, 14:50
- Sănătate
- Ascultă știrea
O patiserie, recent deschisă în centrul oraşului Cluj-Napoca, încearcă să schimbe pentru totdeauna modul în care sunt percepute dulciurile. Proprietarii afacerii susţin că deserturile pot face parte cu succes din meniul unui stil de viaţă sănătos.
Familia Dolha din Cluj-Napoca a deschis Patiseria Natriana, pe Calea Moţilor nr. 127 şi vrea să demonstreze că un desert vegan, fără gluten şi cu puţine calorii, poate fi în același timp, şi gustos, şi sănătos.
Denumirea cofetăriei provine de la contopirea cuvântului “nutriţie” cu numele fiicei antreprenorilor, Cristiana, care este o vegană convinsă. Deşi birocraţia le-a cam pus beţe-n roate, rezultatul a meritat aşteptarea, spun aceștia.
Făina clasică, de grâu, este înlocuită în produsele noii patiserii cu făinuri fără gluten, precum cea de bambus, de nucă de cocos sau de tapioca. Acestea au un indice glicemic scăzut şi un conţinut redus de carbohidraţi.
"Glutenul este o proteină care se găsește în grâu, secară, orz, fiind numitorul comun dintre toate produsele de bază de cereale consumate zilnic. Intoleranța la gluten se numește boala celiacă. Aceasta cauzează declanșarea activității sistemului imunitar, ca răspuns la alergen, prin deteriorarea cililor din intestinul subţire, care în mod normal îl protejează și care absorb substanțele nutritive din alimente", explică familia Dolha.
Un alt ingredient inamic al dietelor, zahărul, este înlocuit cu eritritul, un alcool de zahăr natural care se găsește în fructe (struguri, pepene, mere). "Cu toate că eritritul are aspectul și gustul asemănătoare zahărului, acesta este complet fără calorii și are un indice glicemic foarte mic. Unul dintre cele mai mari beneficii ale acestui înlocuitor al zahărului este că nu are efect asupra producerii insulinei, putând fi consumat de către diabetici.
Puterea de îndulcire a eritritului este de 60-80% din a zahărului clasic. De asemenea, eritritul extinde termenul de valabilitate a alimentelor, este un potențiator de aromă pentru alimentele dulci-acrișoare, având utilizări şi ca stabilizator de umiditate, agent de îngroșare sau stabilizator de aciditate", spun proprietarii patiseriei vegane.
La prepararea dulciurilor, în patiseria clujeană se folosesc derivatele din cocos (ulei de cocos, lapte de cocos fără zahăr), cunoscute pentru efectele benefice asupra sănătăţii, dar şi pudra de carob (roşcove) - un bun înlocuitor pentru cacao, agar-agar - ca înlocuitor al gelatinei, dulceţuri fără zahăr (sau îndulcite cu eritrit) şi ciocolată fără zahăr. Singurele alimente de origine animală folosite în unele preparate din patiserie sunt ouăle.
Prăjituri pe alese
O varietate de produse tradiţionale au fost astfel adaptate alimentaţiei vegane şi fără gluten: pâine, chifle, brioşe, ştrudel cu mac sau cu nucă, croissante, brioşe, şi o gamă de prăjituri clasice, preparate din ingrediente sănătoase: spumoasă cu fructe de pădure, prăjitură Fanta, tiramisu şi cremşnit franţuzesc. Noi produse vor apărea însă în curând în vitrina cofetăriei.
Patiseria este deschisă de luni până vineri, între orele 08:00 şi 20:00. Investiţia s-a realizat atât din fonduri guvernamentale, cât şi proprii.