Dieta care poate reduce riscul de demență cu un sfert - studiu

Dieta care poate reduce riscul de demență cu un sfert - studiu

Datele a peste 60.000 de britanici sugerează că dieta care a făcut obiectul studiului specialiștilor poate reduce riscul de demență indiferent de încărcătura genetică a persoanei.

Studiul a descoperit beneficii evidente în dieta mediteraneană, „care este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase”.

O dietă mediteraneană cu nuci, fructe de mare, cereale integrale și legume ar putea reduce riscul de demență cu aproape un sfert, potrivit unor cercetări promițătoare care ar putea deschide calea pentru noi tratamente preventive, spun autorii unui studiu.

Datele sugerează că consumul multor alimente pe bază de plante poate avea un „efect protector” împotriva demenței, indiferent de riscul genetic al unei persoane, despre care cercetătorii au spus că ar putea sta la baza strategiilor viitoare de sănătate publică, dacă cercetările ulterioare le confirmă concluziile, scrie The Guardian.

„Descoperirile acestui studiu amplu subliniază beneficiile pe termen lung pentru sănătatea creierului a dietei mediteraneene, care este bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase.

Efectul protector al acestei diete împotriva demenței a fost evident, indiferent de riscul genetic al unei persoane, așa că este probabil să fie o alegere benefică a stilului de viață pentru persoanele care doresc să facă alegeri alimentare sănătoase și să își reducă riscul de demență”, a declarat dr. Janice Ranson, cercetător senior la Universitatea din Exeter și autorul principal al studiului.

Descoperirile, publicate în jurnalul BMC Medicine, se bazează pe date de la peste 60.000 de persoane de la Biobank din Marea Britanie, o bază de date online de înregistrări medicale și de stil de viață de la peste jumătate de milion de britanici.

Cercetătorii impus două tipuri de dietă participanților la studiu și au luat în considerare și riscul genetic al fiecărui individ pentru demență. Pe parcursul a aproape un deceniu, au existat 882 de cazuri de demență, dar cei care au urmat o dietă mediteraneană strictă au avut un risc cu 23% mai mic de a dezvolta această afecțiune, în comparație cu cei care au mâncat diferit.

Dr. Oliver Shannon, lector în nutriție umană și îmbătrânire la Universitatea Newcastle și autor principal al studiului, a declarat că găsirea unor modalități de a reduce riscul de a dezvolta demență este o „prioritate majoră” pentru sănătatea publică. „Demența are un impact asupra vieții a milioane de persoane din întreaga lume și în prezent există opțiuni limitate pentru tratarea acestei afecțiuni”, a spus el.

Susan Mitchell, șefa de politici la Alzheimer's Research UK, a fost de acord că cercetarea a fost „intrigantă”, dar necesită investigații suplimentare, care ar trebui extinse pentru a include persoane din alte medii persoane de culoare, asiatice și minoritare, mai ales că demența a fost stigmatizată în unele comunități.

Ea a spus că încă „nu există modalități sigure” de a preveni demența. „Există o mulțime de dovezi că o dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la reducerea riscului de declin cognitiv. Dar dovezile pentru diete specifice sunt mult mai puțin clare.”

Profesorul David Curtis de la Institutul de Genetică al UCL a spus că studiul nu a reflectat faptul că persoanele care au urmat o dietă mediteraneană au mai multe șanse de a avea un stil de viață sănătos în general, ceea ce face neclar dacă dieta în sine reduce riscul de demență, „deși este plauzibil că ar putea face asta”.

„Este important de reținut că studiul se referă la toate formele de demență, nu în special boala Alzheimer. În opinia mea, dacă există un efect al dietei, atunci este mai probabil să fie asupra sănătății cardiovasculare în general și, prin urmare, să afecteze demența din cauza bolilor vasculare, mai degrabă decât boala Alzheimer.

Există limitări ale rezultatelor, care se bazează în principal pe persoane cu ascendență europeană, fiind necesare studii suplimentare într-o gamă mai largă de populații”, a adăugat acesta.

Dr. Duane Mellor, dietetician și lector la Universitatea Aston, a remarcat că chestionarul alimentar utilizat nu reflectă obiceiurile alimentare britanice - de exemplu cartofii sunt consumați diferit în Marea Britanie, comparativ cu zona mediteraneană.

Mellor a adăugat că, de asemenea, că studiul nu acoperă aspectul social al alimentației, care este considerat o caracteristică de bază a dietei mediteraneene și poate avea un efect protector împotriva demenței prin creșterea interacțiunilor cu oamenii.

loading...
Comenteaza