Fructul NEBĂNUIT de sănătos. Previne ANEMIA, combate STRESUL, îmbunătăţeşte VEDEREA

Fructul NEBĂNUIT de sănătos. Previne ANEMIA, combate STRESUL, îmbunătăţeşte VEDEREA
Extrem de suculente, aromate şi gustoase, aceste mici bombe prezente pe masa multor români cu ocazia sărbătorilor de iarnă nu doar arată bine, dar sunt şi nebănuit de sănătoase.

Descoperite accidental de către părintele Clementin Rodie în 1902, clementinele, un hibrid între mandarine şi banalele portocale, sunt deosebit de hrănitoare: nu au deloc grăsimi, sunt sărace în calorii (47 Kcal-100g), au o cantitate de 8 g de carbohidraţilor pe fruct şi sunt bogate în fibre.

La fel ca alte citrice, au un conţinut bogat de vitamina C (36 mg), o singură clementină având doza zilnică recomandată unui copil de opt ani. Pentru cei mai mari, două clementine asigură fără probleme necesarul zilnic de vitamina C. 

Nu trebuie ignorate nici mineralele pe care le conţin. 100 g de clementine au 177 mg de potasiu, 30 mg de calciu şi 21 mg de fosfor.

Previn efectele nocive ale radicalilor liberi

Fiind o excelentă sursă de antioxidanţi, clementinele protejează cu succes organismul de daunele cauzate de radicalii liberi. Produşi în timpul proceselor metabolice, aceştia pot duce la o serie lungă de boli grave, printre care se numără şi cancerul.

Îmbunătăţesc funcţionarea sistemului digestiv

Datorită concentraţiei ridicate de fibre alimentare, clementinele asigură buna funcţionare a sistemului digestiv. Consumate regulat, protejează împotriva constipaţiei şi a indigestiilor.

Îmbunătăţesc vederea

Cantiţăţile rezonabile de beta-caroten şi de acid ascorbic prezente în clementine ajută la îmbunătăţirea vederii. Cercetătorii au arătat că un consum regulat al acestor substanţe joacă un role senţial în prevenirea pierderii vederii din cauza vârstei.

Previn anemia

Aceste fructe sunt bogate în aci, ajutând astfel la prevenirea anemiei.

Combat stresul

Mirosul clementinelor declanşează secreţia unui neurotransmiţător care ajută la eliminarea stresului şi la inducerea unei stări de linişte şi pace interioară.

Eficiente în curele de slăbire

Foarte sărace în calori şi grăsimi, dar bogate în fibre şi foarte suculente, unt ideale pentru potolirea foamei, putând fi consumate fără frica de a lua în greutate.

Înfrumuseţează pielea

Vitamina C şi acidul citric din aceste fructe ajută la eliminarea bacteriilor cauzatoare de probleme ale pielii şi stimulează producţia de colagen. Clementinele sunt de fapt renumite pentru calitatea de a face pielea lucioasă, ca de cristal.

Comenteaza