Sfatul nutriționistului: ce să mâncăm de Paști

Sfatul nutriționistului: ce să mâncăm de Paști
Nutriționiștii vin în ajutor cu sfaturi utile pentru această perioadă a Sărbătorilor. Aceștia ne atenționează că ouăle, ciorba, friptura de miel şi cozonacul nu trebuie mâncate toate grămadă, pentru că sunt bombe calorice şi ar putea să dăuneze organismului.

"Masa de Paşti trebuie să fie cumpătată. Îmbelşugare nu înseamă multe alimente. Oamenii să înceteze să umple coşurile la supermarket. Să nu se mai cumpere multă mâncare, care apoi se aruncă sau se mănâncă inutil, îi îmbolnăveşte şi îi îngraşă. Ar trebui făcută listă de cumpărături, iar tot ceea ce mănânci în tot restul anului şi nu are legătură cu Paştile trebuie să fie şters de pe listă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Simona Tivadar, medicul primar diabet şi boli de nutriţie.

Potrivit medicului, pe masa de Paşti nu au ce să caute alunele, migdalele, covrigeii, nici măcar salata de boeuf, pentru că oricum produsele tradiţionale sunt foarte calorice.

"Oricum produsele netradiţionale sunt foarte calorice, ceea ce reprezintă o problemă legată de îngrăşare. Alimentele nu trebuie mâncate toate grămadă. Nu trebuie să mănâci câteva ouă, mezeluri, ciorbă de miel, friptură de miel şi cozonac la aceeaşi masă. Ia-le mai omeneşte. Mănâncă o felie de cozonac cu lapte dimineaţa, un ou şi un pic de drob. De fapt, masa de Paşti ar trebui să conţină exact ceea ce tu ai putea mânca zilnic. Masa nu trebuie să fie un ospăţ, un ospăţ stropit continuu cu băutură", a adăugat Simona Tivadar.

Specialistul în diabet şi boli de nutriţie a explicat cum ar trebui alcătuită masa de Paşti.

"Trebuie să mâncăm din fiecare produs porţii foarte mici şi salată foarte mare. Mănâncă jumătate de felie drob cu un ou şi multe legume, apoi, friptura cu multă salată, fără piure, mai bine spanac. Trebuie să corelez cantitatea de glucide şi de lipide cu ceea ce voi face în continuare în acea zi. De fapt, ceea ce face o masă indigestă, greu de digerat sau care îţi dă colică biliară, sunt grăsimile din mâncare. Aşa că trebuie să fim cu ochii pe grăsimea din mâncare, din gălbenuşul de ou, uleiul pe care l-am folosit, grăsimea din oaie, din drob, maioneza. Aici ar putea fi pieptănată o masă să fie plăcută şi dietetică. Dacă mănânci mult, următoarele şapte-opt ore organismul nu mai poate digera nimic, or ăsta nu este un lucru bun. Organismul uman nu poate funcţiona aşa. Trebuie să mănânci ceea ce tu poţi digera în următoarele patru-cinci ore. Pentru cei care au deja unele probleme de sănătate, poate fi consumată carne de ied, de curcan sau mai bine peşte", a spus medicul.

Specialiștii ne recomandă să nu uităm de cele 30 de minute de mișcare zilnică și ne îndeamnă să ieșim la plimbări în aer liber sau chiar alergat.

 

Comenteaza