Stai cu ochii pe cântar! Câți ani de viață se pierd anual din cauza obezității

Stai cu ochii pe cântar! Câți ani de viață se pierd anual din cauza obezității
| Foto: Getty Images

Persoanele cu obezitate sunt mai predispuse să dezvolte o serie de probleme de sănătate potențial grave, care pot duce la un deces prematur. Specialiștii sunt îngrijorați de ratele în creștere la nivel mondial a obezității, mai ales că se înregistrează creșteri alarmante și în rândul copiilor.

Persoanele cu obezitate sunt mai predispuse să dezvolte o serie de probleme de sănătate potențial grave, care pot duce la un deces prematur, inclusiv: boli de inimă și AVC, diabet, anumite tipuri de cancer, probleme digestive, apnee în somn, osteoartrită, și, mai nou, simptome severe în Covid-19.

O echipă internațională de cercetători de la universitatea Națională din Singapore, Statele Unite și China au realizat o analiză metabolică pe două decenii a poverii globale a obezității Global Burden of Disease (GBD). Aceștia și-au publicat concluziile, marți, în revista Cell Metabolism, conform 360medical.ro.

În timp ce studiile anterioare ale datelor GBD s-au concentrat pe creșterea numărului de decese și a numărului de ani de viață ajustați în funcție de invaliditate în cazul bolilor individuale, în acest studiu cercetătorii au dorit să ofere informații despre tendințele și povara bolilor metabolice, deoarece acestea sunt atât de strâns legate între ele.

Înțelegerea factorilor care contribuie la o viață lungă și fericită poate fi dificil de cuantificat, deși evitarea morții trebuie să fie un aspect important, însă înțelegerea a ceea ce poate pune capăt unei vieți, poate fi mai ușor de analizat și estimat.

Datele GBD sunt colectate și analizat de un consorțiu format din peste 9.000 de cercetători din 162 de țări și teritorii. Datele surprind decesele premature și dizabilitățile cauzate de 370 de boli și leziuni în 204 țări și teritorii, pe vârste și sexe, din 1990 până în prezent.

Cu alte cuvinte, raportul GBD descrie în mod cuprinzător ceea ce invalidează și ucide oamenii în toate țările, în timp, în funcție de vârstă și sex.

Dispunând de aceste informații, populația, clinicienii și factorii de decizie politică pot lua măsuri de sănătate în cunoștință de cauză cu privire la modul cel mai bun de a evita moartea prematură.

Comparând rapoartele GBD din 2000 până în 2019, echipa internațională de cercetători a constatat că ratele au crescut pentru toate bolile metabolice – hipertensiune arterială, diabet de tip 2, colesterol ridicat, obezitate și boala ficatului gras non-alcoolic.

Aceste boli se grupează în jurul proceselor care afectează rezistența la insulină legată de obezitate, homeostazia glucozei, metabolismul lipidelor, celulele imune proinflamatorii și citokinele.

Bolile metabolice apar adesea în tandem, împărtășind factori de risc comuni, și sunt legate de un risc crescut de handicap, cancer și moarte prematură.

Cea mai semnificativă creștere a poverii bolilor a fost observată în țările cu medii ridicate în ceea ce privește veniturile, nivelul de educație și ratele de fertilitate.

Cu toate acestea, s-a observat o tendință de creștere la nivel global, indiferent de acești factori.

Milioane de ani de viață pierduți

Cercetarea a arătat că rata de mortalitate legată de obezitate din 2000 până în 2019 nu s-a schimbat semnificativ, aceasta rămânând cea mai ridicată dintre bolile studiate.

Astfel, s-a înregistrat o creștere anuală de 0,48% a numărului de ani de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY), o estimare a anilor pierduți din cauza mortalității premature, reprezentând 160,2 milioane de ani de viață pierduți numai în 2019.

Ratele de deces legate de diabetul de tip 2 au rămas, de asemenea, stabile, dar au înregistrat o creștere anuală de 1,56% a ratelor globale din 2000 până în 2019.

În 2019 s-au înregistrat 6,6 milioane de ani de viață pierduți (DALY) legați de diabetul de tip 2, cu o creștere anuală de 0,77% din 2000 până în 2019.

Decesele legate de boala ficatului gras non-alcoolic au scăzut cu 0,63% anual, însă ratele bolii au crescut cu 0,83% anual, cu 4,4 milioane de ani de viață pierduți (DALY) în 2019.

loading...
Comenteaza