Succes în medicină: Un vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient împotriva unei boli letale

Succes în medicină: Un vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient împotriva unei boli letale

Un grup de cercetătorii americani a dezvoltat un vaccin care utilizează o bacterie slăbită pentru a induce un răspuns imun împotriva unei boli extrem de letale.

Melioidoza este provocată de bacteria Burkholderia pseudomallei. Se găseşte în solul şi apa contaminate din zonele tropicale şi subtropicale. Bacteria poate provoca o varietate de simptome, inclusiv febră, dureri de cap, dureri musculare şi dificultăţi de respiraţie. În cazurile severe, poate duce la pneumonie fatală.

Cercetătorii au dezvoltat un vaccin care utilizează o bacterie slăbită pentru a induce un răspuns imun la Burkholderia pseudomallei. Vaccinul a fost testat pe şoareci şi s-a dovedit a fi sigur şi eficient.

Boala este endemică în multe zone tropicale, cu 165.000 de cazuri şi 89.000 de decese anual, scrie Mediafax.

Până în prezent, nu există vaccinuri autorizate împotriva bacteriei, a declarat autorul principal, dr. Marcus Horwitz, profesor distins de medicină, în divizia de boli infecţioase şi de microbiologie, imunologie şi genetică moleculară la David Geffen School of Medicine de la UCLA.

„Este necesar un vaccin sigur şi eficient pentru a preveni această boală, deoarece melioidoza este adesea dificil de diagnosticat, necesită un tratament foarte lung, care durează trei până la şase luni şi are o rată mare de mortalitate chiar şi în mediile cu resurse mari”, a spus Horwitz.

„Un astfel de vaccin ar fi de mare beneficiu pentru oamenii care trăiesc în regiuni endemice, turişti şi militari în aceste zone.

Studiul a fost publicat în mBio. Următorii paşi sunt testarea vaccinului pentru protecţia împotriva melioidozei pneumonice într-un al doilea model animal, pe care Food and Drug Administration îl cere în cazul vaccinurilor pentru care nu pot fi efectuate studii de eficacitate la om. Dacă trece acest test, vaccinul ar deveni apoi eligibil pentru testare pe oameni.

Comenteaza