CFR pregăteşte calificarea în grupele Champions League: „Trebuie să fim deştepţi!”

CFR pregăteşte calificarea în grupele Champions League: „Trebuie să fim deştepţi!”
Gabi Mureşan spune că echipa din Gruia va căuta victoria şi în returul cu FC Basel.

Parcă joacă de o viaţă la CFR. Când nu e în teren, mai citeşti o dată echipa să te convingi că nu e o greşeală. Sougou este eroul meciului de la Basel, dar Gabi Mureşan ar putea primi premiul pentru cel mai bun rol secundar. A intrat în joc în minutul 67 şi a reuşit o pasă de gol demnă de un număr 10. Toată lumea s-a aşteptat la un şut, iar mijlocaşul defensiv a pasat surprinzător pentru apărarea elveţiană. Încă îl supără genunchiul stâng, „am probleme, mă deranjează", e o amintire după „dubla" cu Slovan Liberec. În urmă cu ceva ani monta un carusel într-un parc de distracţii din Germania. Acum ridică scena pentru Liga Campionilor. Timpul a trecut, omul nu s-a schimbat. E pregătit să dea o mână de ajutor.

ZIUA de CLUJ: Cum s-a văzut de pe bancă prima repriză?
Gabi Mureşan: Am jucat mai timoraţi, am jucat un pic cu frică, am aşteptat să vedem ce joacă ei. Am fi avut spaţii de care să profităm, dar, când alergi foarte mult, nu mai ai prospeţime când trebuie să pasezi. Au fost prea multe mingi lungi, de frică să nu pierdem balonul. Până la urmă, golul lor a venit normal, au fost peste noi, au avut posesie. Nouă ne-au lipsit posesia şi curajul. Ei reuşeau să paseze foarte uşor, aveau întotdeauna două sau trei soluţii pentru a continua o fază, nu doar una singură.

Ce s-a schimbat în partea secundă?
Am avut mai mult curaj. Basel nu e Barcelona, toţi suntem fotbalişti. Am jucat mai bine, am ţinut mai mult de minge. Rui Pedro a avut şi el un rol în această partitură, a fost titularizat tocmai pentru a ajuta construcţia. Apoi, când ai luat un gol, nu mai ai nimic de pierdut. Echipa a stat bine în teren, s-a mobilizat. Dacă nu dai totul într-un astfel de meci, înseamnă că nu eşti profesionist.

Ai ştiut că vei fi rezervă?

Am aflat în ziua partidei, dar ştiam de trei zile. Nu am 15-20 de ani, un jucător simte asta. Vezi dacă ţi se cere părerea, dacă eşti folosit la antrenament la loviturile libere. A fost decizia antrenorului şi o respect.

„Iniţial, am vrut să trag la poartă"

Ce indicaţii ai primit când ai intrat pe teren?
Mi s-a spus să am grijă de David Degen, mi-a spus ce jucător să iau în marcaj la fazele fixe. Mi s-a cerut să stau în centrul terenului.

Sincer, înainte să-i pasezi decisiv lui Sougou, nu ai vrut să şutezi la poartă?
Mi-am preluat mingea cu gândul să trag la poartă. Trebuia să fiu nebun să şutez de la 30 de metri, când am văzut un coechipier care s-a demarcat şi a scăpat singur cu portarul. E un joc de echipă, nu un sport individual. Dacă şutam, poate apăra portarul, poate trăgeam pe lângă poartă. Pe de altă parte, şi Sougou putea să rateze, dar era într-o situaţia mai clară de gol.

Rezultatul este just?
Şi ei puteau să mai înscrie, mai puteam să înscriem şi noi. Trebuie să ne mulţumim cu 2-1.

Cum va fi returul? Veţi juca la 0-0?
Trebuie să jucăm la victorie, nu la 0-0, că nu avem şanse.

„Cu Andone aleargă toată echipa"

A fost „saună" în vestiar la Basel? Nu a mers aerul condiţionat?
Era foarte cald în vestiar. Nu a mers clima, nu ştiu dacă a fost un act premeditat. Şi afară era la fel de cald ca în România.

Au fost nervi şi după meci? V-au reproşat ceva elveţienii?
Nu, doar pe teren, la incidentul cu Sougou. Nu ne-am mai certat după meci.

Ce a schimbat Ioan Andone faţă de Jorge Costa?
Roteşte tot lotul. Apar tot timpul în echipă trei-patru jucători noi. E foarte bine, asta se reflectă în prospeţimea formaţiei. Echipa stă mai bine în teren, acum aleargă toată lumea. Înainte, erau doi-trei jucători cărora nu li se cerea să alerge. În fotbalul de astăzi nu ai nici o şansă dacă nu alergi, dacă nu închizi culoarele.

Mai aştepţi o convocare la echipa naţională?

Să nu uităm că sunt doar rezervă acum la CFR. Dacă voi juca bine şi vom avea rezultate, e imposibil să nu mă cheme. Orice jucător se gândeşte la echipa naţională şi speră să fie chemat de selecţioner.

„Nu sunt un jucător dur"

În ultima vreme ţi s-a creionat imaginea de jucător dur. Ai luat şi multe cartonaşe roşii.
Da, s-a comentat mult după eliminarea de la Galaţi. La faza la care am fost sancţionat, cred că putea să-mi dea şi un „galben". A fost un atac cu talpa, e adevărat, dar nu am vrut să-i rup piciorul. Aveam piciorul întins şi nu m-am putut opri. Anul trecut am luat câteva cartonaşe roşii, dar, în cazul unora dintre ele, arbitrii au greşit. La meciul cu Târgu Mureş, Bumba a simulat, nici nu l-am atins, şi am văzut al doilea „galben". La fel am păţit şi în partida cu Chiajna, când nu l-am faultat pe Adrian Popa. Se spune că sunt un jucător dur, că am intrări criminale, dar pe cine am lovit eu, am scos pe cineva din fotbal? Sunt alte intrări criminale, nu vreau să dau exemple.

Văd că nu eşti de acord cu imaginea de jucător „rău".

Nu sunt de acord. Eu caut să intru la minge, fotbalul e un sport bărbătesc. Când jucăm meciuri internaţionale, noi ne prăbuşim la primul contact, simulăm, suntem imediat pe jos. La noi eşti imediat avertizat, nici nu începe bine meciul. Jucăm fotbal, nu suntem la şah. Un rol în această imagine negativă îl au televiziunile. Ce să fac? Nu pot să mă duc la adversar şi să-i cer să-mi dea mingea. Să ştii că am luat şi gratuit cartonaşe roşii şi când jucam la Gloria Bistriţa. Într-un meci, Dan Matei s-a certat cu un rapidist şi eu am fost eliminat. De ce? Pentru că eu şi Dan Matei semănăm foarte bine. Într-un alt joc, cu Jiul, un coleg i-a pus o talpă unui adversar şi a fost iertat. Peste câteva minute, i-am pus o contră la minge unui jucător şi am luat direct roşu!

V-aţi făcut poze cu banca distrusă de Cârţu?
Nu, eu nici nu am mers atunci în Elveţia, eram accidentat. Banca este refăcută, la locul ei. (râde). Se mai întâmplă în fotbal. A fost un gest la nervi. A greşit.

Chiar crezi că Basel mai e capabilă să se califice?
Are şanse. Îţi dă un gol în minutul 10, încă unul în final şi tu nu poţi să bagi mingea în poartă. Noi avem prima şansă clar, dar nu suntem calificaţi. Trebuie să avem mai mult curaj. Nu cred că vreun coleg de-al meu se gândeşte că suntem deja calificaţi. Nu avem voie să primim gol. Ei vor ieşi la joc şi e imposibil să nu-i prindem, să nu marcăm. Trebuie să fim deştepţi. Trebuie să uităm meciul din Elveţia, să ne pregătim foarte bine, e foarte important să intrăm în grupele Ligii Campionilor.

18,4 milioane

de euro a obţinut campioana în urma participării din 2010 în Liga Campionilor.

20 de milioane

de euro va câştiga CFR dacă ajunge în grupele Ligii Campionilor.

 

Comenteaza