SUA a aprobat un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina

SUA a aprobat un ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina
| Foto: Arhivă / Fotografie ilustriativă

După lungi şi dificile negocieri, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un uriaş plan de ajutor pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, susţinut de aleşi ai ambelor partide.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat imediat o asistenţă militară şi economică care "va salva mii de vieţi", în timp ce americanul Joe Biden şi-a exprimat satisfacţia după adoptarea unui pachet de "ajutor crucial" pentru Ucraina şi Israel, la "întâlnirea cu istoria".

Rusia, în schimb, a susţinut că acest ajutor "va ucide şi mai mulţi ucraineni din cauza regimului de la Kiev". Parlamentarii au votat în ritm rapid acest uriaş pachet financiar de 95 de miliarde de dolari, cerut de luni de zile de preşedintele Biden.

Textul asupra Ucrainei prevede 61 de miliarde pentru a veni în ajutorul Kievului împotriva Rusiei; cel privind Israelul include câteva miliarde de dolari pentru a întări în special scutul antirachetă israelian, numit "Iron Dome" ("Domul de Fier").

Textele ar urma să fie examinate rapid de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi, a indicat liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer. Acesta este rezultatul lunilor de negocieri aspre, vizitelor preşedintelui ucrainean la Washington şi presiunilor din partea aliaţilor din întreaga lume.

Statele Unite sunt principalul susţinător militar al Kievului, dar Congresul nu a mai adoptat un pachet important pentru aliatul său de aproape un an şi jumătate, în principal din cauza certurilor partizane.

Democratul Joe Biden şi partidul său în Congres sunt foarte favorabili noilor ajutoare pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia. Dar republicanii, conduşi de Donald Trump, sunt din ce în ce mai reticenţi în a finanţa un conflict care trenează. Uniunea Europeană a salutat aprobarea ajutorului pentru Ucraina, apreciind că este "un mesaj clar pentru Kremlin".

Comenteaza