UE a autorizat un antibiotic care distruge superbacteriile

UE a autorizat un antibiotic  care distruge superbacteriile

Comisia Europeană a autorizat marți un nou antibiotic conceput pentru a contracara rezistența antibacteriană, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății.

Comisia Europeană a autorizat un antibiotic ce poate fi utilizat pentru tratarea infecțiilor intraabdominale și urinare complicate, a pneumoniilor nosocomiale și a infecțiilor cauzate de anumite tipuri de bacterii rezistente la medicamente.

„Acest medicament nou aprobat va acoperi o lacună importantă în cazul în care, în prezent, există un număr foarte limitat de opțiuni de tratament”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Autorizarea vine la o lună după ce Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a dat un aviz pozitiv cu privire la autorizația de punere pe piață a medicamentului emblaveo (aztreonam-avibactam), dezvoltat de gigantul farmaceutic american Pfizer.

Antibioticul Emblaveo a fost evaluat în cadrul „mecanismului de evaluare accelerată al EMA, instrument conceput în scopul accesului mai rapid al pacienților la noi medicamente în caz de necesitate medicală neacoperită, datorită beneficiilor sale majore pentru sănătatea publică”.

Printre indicațiile antibioticului se numără tratarea infecțiilor cu bacterii Gram-negative, rezistente la multe dintre antibioticele disponibile.

„Acest nou antibiotic, al șaselea autorizat în UE din 2020, va ajuta la tratarea infecțiilor cu bacterii aerobe Gram negative, care sunt rezistente la multe dintre antibioticele disponibile în prezent. Prin urmare, va contribui la abordarea problemei grave a rezistenței antimicrobiene și va oferi pacienților opțiuni de tratament acolo unde în prezent există puține sau deloc”, precizează sursa citată.

În ultimii ani, utilizarea greșită și excesivă a antibioticelor a făcut ca unele microorganisme, cunoscute sub numele de „superbacterii”, să dezvolte rezistență antimicrobiană și să nu mai răspundă la antimicrobiene. Rezistența antimicrobiană a devenit, prin urmare, o importantă problemă de sănătate, OMS estimând că aceasta este asociată cu aproximativ 4,9 milioane de decese anual, numai în UE fiind responsabilă pentru 35 000 de decese anual.

Comenteaza