Un nou șef la NATO. Mark Rutte, numit oficial, la scurt timp după ce Iohannis s-a retras din cursă

Un nou șef la NATO. Mark Rutte, numit oficial, la scurt timp după ce Iohannis s-a retras din cursă
| Foto: stirileprotv.ro

Premierul olandez Mark Rutte a fost desemnat oficial de cele 32 de state membre ale NATO pentru funcția de secretar general al Alianței Nord Atlantice.

Numirea lui Rutte a devenit o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat săptămâna trecută că a părăsit cursa, după ce nu a reuşit să obţină sprijinul statelor membre.

Astfel, Rutte va deveni cel de al 14-lea secretar general al NATO pe 1 octombrie 2024, succedându-i norvegianului Jens Stoltenberg, aflat în funcţie de un deceniu. Va fi al patrulea olandez căruia îi revine funcţia.

"Consiliul Nord-Atlantic a decis să îl numească pe premierul olandez Mark Rutte în funcţia de viitor secretar general al NATO, succedându-i lui Jens Stoltenberg", a precizat NATO într-un comunicat.

Stoltenberg a salutat alegerea lui Rutte ca succesor al său. "Mark este un lider puternic şi un constructor de consens", a spus el. "Ştiu că las NATO pe mâini bune".

Rutte se va confrunta cu provocarea de a susţine sprijinul aliaţilor pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei Rusiei, evitând în acelaşi timp ca NATO să fie atrasă direct într-un război cu Moscova.  El va trebui, de asemenea, să se confrunte cu posibilitatea ca scepticul NATO Donald Trump să revină la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA.

Comenteaza