Elicopterele SMURD vor ateriza în centru, pe terenul Centrului de Transplant. Scade timpul de transfer al pacienților

Elicopterele SMURD vor ateriza în centru, pe terenul Centrului de Transplant. Scade timpul de transfer al pacienților

Spitalul Clinic Județean de Urgență a solicitat Consiliului Județean Cluj să amenajeze și utilizeze o parte din terenul pe care se va ridica viitorul Centru de Transplant pentru aterizarea/decolarea elicopterelor SMURD.

Proiectul va fi dezbatut de consilierii județeni în 30 iunie. Locul propus a fi amenajat este în imediata vecinătate a secțiilor principale ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca şi ale Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca.

”Chiar dacă este o măsură temporară, aceasta este extrem de importantă și va contribui la salvarea a numeroase vieți. Asigurând elicopterelor SMURD posibilitatea să aterizeze în zona centrală a orașului, în imediata proximitate a marilor spitale, scurtăm semnificativ timpul de transfer al pacienților aflați în stare critică și pentru care fiecare minut contează”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În acest moment, locul de aterizare al elicopterului SMURD pentru pacienții care au nevoie urgentă de transfer aerian este aeroportul, situat la 9 km distanță ceea ce prelungește timpul de transfer cu cel puţin 20 minute. Iar dacă însumăm atât timpii la/de la aeroport cât şi timpii de preluare şi predare a pacientului, se ajunge la un interval de cel puţin o oră, lucru ce împiedică intervenţii urgente.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, municipiul Cluj-Napoca are cea mai complexă rețea de unități medicale: 12 de spitale publice și 20 de spitale private , 21 de ambulatorii de specialitate sau integrate spitalelor, 6 policlinici (singurele de pe raza județului), centrul de transfuzii ale județului, peste o sută de laboratoare medicale și laboratoare de tehnică dentară, peste 160 de cabinete medicale de familie și mai mult de 240 de cabinete de specialitate în afara ambulatoriilor.

În plus ,potrivit datelor oferite de către Casa Județeană de Asigurări Cluj, dintre cei peste 50.0000 de pacienți care au beneficiat de servicii medicale în cadrul spitalelor județului Cluj, mai mult de 34% provin din alte județe ale țării. Regiunea pentru care aceste unități sanitare deservesc nevoile medicale ale populației include cu precădere județele Alba, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Sălaj.

La aceste lucruri se adaugă faptul că din 10 septembrie 2019 Punctului de operare aeromedical din Jibou, județul Sălaj a devenit operațional și deservește judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din Bistriţa-Năsăud.

”În concluzie, crearea facilității de aterizare/decolare pe imobil înscris în Cartea funciară nr. 328045 Cluj-Napoca, str. B.P. Hașdeu nr. 6, ar conduce la creșterea calității actului medical prin reducerea semnificativă a timpul de intervenţie al echipelor medicale, precum şi transferul pacienților la oricare dintre spitalele din zonă”, se precizează în referatul de specialitate.

Pentru amplasamentul propus sunt demarate procedurile în vederea construirii Centrului Integrat de Transplant Cluj-Napoca.. Astfel că locul de aterizare/decolare va fi folosit de elicopterele SMURD doar până la demararea efectivă a acestei investiții.

Accesul auto la platforma de aterizare/decolare elicoptere S.M.U.R.D va fi din str. B.P. Hașdeu.

”În momentul de față, pe amplasamentul vizat există o suprafață  care se pretează acestei activități și o cale de acces din strada B.P. Hașdeu care cu o minimă amenajare poate fi utilizată în scopul dorit. Demersul de creare a platformei de decolare-aterizare a presupus consultări cu toți factorii implicați, în special cu conducerea punctului de operare aeromedical din Jibou și cu managerii unităților sanitare clujene” precizează reprezentanții CJ Cluj.

Centrul de Transplant Integrat se află în prezent în faza concursului internațional de soluții.

Comenteaza