Clujul a construit locuințe noi cât Bucureștiul după Revoluție

Clujul a construit locuințe noi cât Bucureștiul după Revoluție

Dezvoltatorii imobiliari au ridicat în județul Cluj aproape atâtea apartamente și case noi câte au fost construite în capitala țării, care are 1,8 milioane de locuitori.

În perioada 1990 - 2019 s-au construit 1,08 milioane de locuințe noi în România, care au urcat numărul de unități de pe piață de la 8 la 9 milioane, în medie fiind finalizate 34.500 de locuințe anual. Evoluția numărului de locuințe noi de pe piață a oscilat în funcție de starea economiei și de cerere, dar cele două elemente sunt conectate, conform Economica.net.

Cel mai bun an al pieței a fost 2019 și ar putea fi și 2020, deși e marcat de pandemie, an care ar putea să înregistreze livrări asemănătoare. Un avans remarcabil a înregistrat județul Cluj, care de la 1.837 de locuințe finalizate în 1990, a ajuns la 8.021 în 2019, aproape cât Bucureștiul, care a ajuns la 8.647, dar avansul e mult mai modest în perioada respectivă.

Prețurile au explodat începând cu 2006-2007 și au pierdut teren serios în perioada de criză care s-a simțit odată cu sfârșitul anului 2008. Anul acesta, după un avans de 2,4% în octombrie, prețurile locuințelor au înregistrat o evoluție pozitivă în continuare, iar pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au majorat, în noiembrie, cu 1,2%, de la 1.335 la 1.351 euro/mp.

Majoritatea centrelor regionale analizate (cinci din cele șase mari orașe: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Constanța) s-au înscris pe o traiectorie ascendentă la acest capitol, creșteri având loc atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou. Excepția de la regulă este Timișoara, unde prețul mediu solicitat pentru un apartament s-a mai diminuat, sub influența evoluției consemnate pe piața nouă.

Comenteaza