IMM-urile clujene: “Suntem trimiși de guvern să ne împrumutăm la bănci”
- Scris de Ziua de Cluj
- 19 Mar 2021, 12:22
- Economie
- Ascultă știrea
Reprezentanții micilor întreprinderi din Cluj care vor să se digitalizeze condamnă atitudinea guvernului de a le trimite pentru creditare la societățile bancare.
"Lucrurile care mă deranjează cel mai tare: în perioada de pandemie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) sprijină / încurajează prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) întreprinderile mici și mijlocii să se împrumute de la bănci (să nu mă înțelegeți greșit, iubesc băncile, dar abordarea guvernamentală nu-mi place).
Este o lipsă de sprijin a digitalizării IMM-urilor, o inexistență a unui program de sprijin național pentru clustere și centre de inovare digitală. Efectiv simt că ne pierdem vremea participând în procesele "de consultare" care par a fi făcute doar de formă.
Când aud în toate întâlnirile la nivel european cât de importante sunt IMM-urile pentru celelalte state membre și cum constituie o prioritate pentru guvernele țărilor respective, nu doar la nivel declarativ, ci prin punerea la dispoziție a diferite mecanisme de sprijin, în timp ce la noi, suntem lasați suntem pe cont propriu, e din ce în ce mai frustrant”, a relatat Bianca Muntean, directorul Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH).
Asocierile regionale din diferite sectoare economice cu sediul la Cluj s-au arătat revoltate de faptul că structurile private ce promovează digitalizarea sunt private de finanțare bugetară, majoritatea resurselor fiind direcționate către sectorul public.
Reprezentanții clusterelor au formulat o scrisoare deschisă. "PNRR, menit să ofere sprijin financiar statelor membre pentru a asigura o revenire economică rapidă, nu cuprinde acțiuni pentru sprijinirea digitalizării IMM-urilor și a dezvoltării centrelor de inovare digitală din România”.
În România există 76 de clustere, care acoperă toate sectoarele de activitate (producție, agricultură, energie, industrii creative, tehnologie). RODIH este asociația reprezentativă a DIH-urilor românești, ce acționează ca un catalizator pentru inovare, dar și platformă pentru DIH-urile regionale din țară în relație cu organismele publice locale, regionale, naționale și europene.