Schimbări în Statutul Elevului. La câte absențe nemotivate se scade nota la purtare/ Modificări privind exmatricularea

Schimbări în Statutul Elevului. La câte absențe nemotivate se scade nota la purtare/ Modificări privind exmatricularea

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică un proiect de ordin pentru modificarea Statutului Elevului.

Proiectul privind modificarea și completarea Statutului Elevului a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educației și prevede scăderea notei la purtare cu un punct pentru elevii de gimnaziu și liceu dacă au 20 de absențe nemotivate pe an. 

"Pentru toţi elevii din învăţământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 absenţe nejustificate pe an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu/modul de specialitate, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct.", prevede proiectul pus în dezbatere.

Sunt sancțiuni și pentru elevii claselor primare, inclusiv în clasa pregătitoare, care lipsesc nemotivat - aceștia ar putea avea calificativ scăzut la purtare, gradual, dacă lipsesc nejustificat de la ore, de 20 de ori pe an școlar, sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la o disciplină de studiu.

Actualul Statut al Elevului precizează scăderea notei la purtare pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, însă cei claselor primare nu primesc note, ci calificative.

Alte modificări prevăzute în proiectul care modifică/completează prezentul Statut se referă la condițiile în care elevii exmatriculați din liceele postleale și militare se pot reînscrie.

Astfel, elevii exmatriculaţi din unităţile de învăţământ postliceal din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pentru motive imputabile, se pot transfera, în anul şcolar următor, într-o altă unitate de învăţământ, cu respectarea prevederilor acestui act normativ, a regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a regulamentelor specifice.

Exmatricularea fără drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ se aplică
elevilor din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca
atare, de către consiliul profesoral.

"Exmatricularea din toate unităţile de învăţământ postliceal, fără drept de reînscriere pentru o perioadă de 3-5 ani, se aplică elevilor din învăţământul postliceal, pentru abateri deosebit de grave, apreciate, ca atare, de către consiliul profesoral", mai prevede proiectul.

De asemenea, potrivit proiectului, elevilor vor avea dreptul de a primi informaţii cu privire la planificarea materiei pe parcursul întregului an şcolar.

De asemenea, elevii vor avea dreptul de a oferi feedback, după parcurgerea primelor două sau trei intervale de cursuri din anul şcolar, cadrelor didactice care predau la clasă, prin fişe anonime sau prin intermediul unor chestionare anonime securizate.

Comenteaza