A adus ADRNV în pragul falimentului, iar acum cere eliberarea pentru a reveni în contabilitate

A adus ADRNV în pragul falimentului, iar acum cere eliberarea pentru a reveni în contabilitate
Cosmina Druţă, acuzată că a fraudat conturile ADRNV şi IRCETT cu 2,5 milioane de euro, vrea să fie eliberată pentru a „aduce la zi contabilitatea firmei" prin care a sustras banii, dar şi să „pună la punct actele contabile" ale altor societăţi pentru care a lucrat!

Contabila Cosmina Druţă, arestată în urmă cu patru luni la propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a atacat cu recurs decizia judecătorilor de la Tribunalul Cluj de a o ţine, în continuare, după gratii. Însă nici magistraţii Curţii de Apel Cluj nu au eliberat-o pe femeia care a adus cele două instituţii, care gestionează fonduri europene, în pragul falimentului. Druţă a fost contabilă la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest (ADRNV) şi la Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT SA) încă din 2008. Folosindu-se de această funcţie a deturnat sume uriaşe din conturile celor două instituţii şi le-a transferat, întocmind acte false, în contul firmei Vangher SRL, pe care o deţinea şi o administra împreună cu soţul ei, Vasile Naica.

Între motivele pe care Cosmina Druţă le-a invocat pentru a fi pusă în libertate a fost şi faptul că doreşte să exercite chiar profesia prin care a săvârşit infracţiunile de care o acuză procurorii DNA. „Inculpata Druţă Cosmina având ultimul cuvânt, arată că a recunoscut faptele reţinute în sarcina sa. Mai arată că, doreşte să aducă la zi contabilitatea firmei şi să predea baza de date. Doreşte recuperarea prejudiciului, găsind clienţi pentru cumpărarea apartamentelor, în număr de 36, din care 4 imobile sunt în Cluj, iar restul se află în localitatea Floreşti", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj, din 6 noiembrie, prin care i s-a respins recursul.

Pe lângă faptul că doreşte să aducă la zi contabilitatea firmei Vangher SRL, Druţă a arătat că vrea "să pună la punct actele contabile de care s-a ocupat şi pentru alte societăţi pentru a nu se ajunge în situaţia de a se face reconstituiri." Având în vedere cele declarate de Druţă, aceasta s-ar putea afla în situaţia de a i se aduce acuzaţii şi din partea deţinătorilor unor societăţi comerciale la care le-a ţinut contabilitatea.

Argumentele lui Druţă: faptul că nu are antecedente penale, că şi-a recunoscut vinovăţia, că are un copil de doi ani şi are parte de sprijinul familiei, nu i-au convins pe judecători, care consideră că lăsată în libertate femeia ar prezenta pericol pentru ordinea publică. "Nu poate fi omis faptul că inculpata este suspicionată de comiterea în mod continuat a unui număr ridicat de acte şi fapte (155 de operaţiuni frauduloase de transfer bancar şi falsificarea unui număr impresionant de ordine de plată, extrase de cont şi alte înscrisuri), pe durata unui interval lung de timp, cauzând un prejudiciu impresionant de peste 11.000.000 lei, dar şi din consecinţele faptelor asupra instituţiei în cadrul căreia a fost angajată aceasta (existând riscul blocării activităţii) şi asupra celorlalţi angajaţi (cărora nu li s-a virat contribuţia la CAS) si, din această perspectivă, susnumita prezintă un pericol criminogen ridicat, raportat la urmările greu de reparat", se precizează în motivarea Curţii de Apel Cluj.

Începând din anul 2009 până în august 2012, când a fost reţinută de procurori, Druţă ar fi falsificat ordinele de plată ale ADRNV şi IRCETT atât prin inserarea de menţiuni care nu aveau la bază existenţa unor raporturi de natură contractuală, cât şi prin falsificarea semnăturii directorului general şi a directorului economic al ADRNV, precum şi prin falsificarea semnăturii directorului general al IRCETT. Pentru a masca modalitatea frauduloasă în care banii au fost transferaţi în contul Vangher SRL, Druţă ar fi falsificat, în perioada în cauză, toate extrasele de cont, de la bancă şi de la trezorerie, pe care le-a depus în contabilitatea ADRNV şi IRCETT.

Şi-ar putea lua adio de la contabilitate!

Cosmina Druţă a fost trimisă în judecată, în 26 octombrie, sub acuzaţiile de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi spălare de bani, toate în formă continuată, şi riscă ani grei de închisoare.
În urma anchetei DNA Cluj s-a constatat că din banii pe care i-a sustras folosindu-se de funcţia de contabilă a ADRNV şi IRCETT, Druţă a cumpărat zeci de apartamente, case, peste 2 kg de aur şi autoturisme. O parte din imobile le-a vândut, însă anchetatorii au reuşit să identifice şi bunuri care mai pot fi valorificate pentru recuperarea prejudiciului. "Trebuie să facem transferul de proprietate, de pe numele celor doi soţi sau de pe firma lor pe ADRNV şi IRCETT", a declarat avocatul Anatol Pânzaru, care reprezintă ADRNV în procesul care se desfăşoară la Tribunalul Cluj.


În cazul în care va fi găsită vinovată la finalul procesului, instanţa i-ar putea aplica şi o pedepsă complementară, având în vedere că s-a folosit de profesia de contabil pentru a sustrage bani. Articolul 64 din Codul penal prevede ca interdicţie ce poate fi aplicată unei persoane condamnate "dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii". Această interdicţie operează după executarea pedepsei cu închisoarea, pentru o perioadă curpinsă între unu şi cinci ani.

Comenteaza