Copiii clujeni, printre cei mai graşi din ţară

Copiii clujeni, printre cei mai graşi din ţară
Nutriţioniştii clujeni atrag atenţia asupra programului „Cornul şi Laptele”. Ei spun că o variantă a programului ar putea-o reprezenta integrarea fructelor şi a legumelor în alimentaţia elevilor. Ca o extensie a programului de politică publică, medicii de familie clujeni raportează lunar numărul cazurilor de obezitate.

Nutriţioniştii clujeni au lansat, ieri, la Cluj-Napoca, proiectul unui ghid al alimentaţiei sănătoase, dedicat celor mici, implementat, la nivel de politică publică, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Cluj. Ghidul va fi tipărit într-un tiraj de 1.000 de exemplare şi distribuit gratuit în şcoli până la sfârşitul acestei luni.

Peste 7% din elevii clujeni aflaţi în evidenţele DSP cu boli cronice suferă de obezitate infantilă. Boala îi trece pe copiii clujeni, potrivit datelor furnizate de DSP Cluj, în topul celor mai dolofani din ţară.

„Judeţul Cluj este peste media pe ţară. Un lucru bun, însă, îl reprezintă faptul că, din acest an, medicii de familie raportează Ministerului cazurile de obezitate, nu doar pe cele de obezitate infantilă", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, medicul Gabriela Gânscă, şeful Compartimentului de Evaluare şi Promovare a Sănătaţii, din cadrul DSP Cluj. Cifrele sunt îngrijorătoare. 1,38% din populaţia judeţului Cluj este obeză.

Ghidul urmează să fie prezentat elevilor din ciclul primar, sub forma unor povestioare, dar şi a unor ateliere. „Vom merge în şcoli şi vom face ateliere de gătit sănătos, în care cei mici să poată face diferenţa între mâncarea naturală şi cea procesată. Le vom oferi atât lor, cât şi părinţilor, variante la chips-uri şi cornuri", a explicat iniţiatoarea proiectului, Alexandra Opriş.
Părinţii au la dispoziţie o aplicaţie prin intermediul căreia pot descărca reţete delicioase chiar pe telefonul mobil. „Pentru mine este foarte util acest ghid, pentru că am aflat reţete gustoase. De pildă, am aflat că 1 pahar de lapte de susan echivalează cu 7 pahare de lapte de vacă", a explicat Fana Oprea, părinte care a decis să introducă hrana proaspătă, neprocesată (raw-food) în alimentaţia copilului ei.

„Ceea ce ne dorim cu adevărat este să schimbăm percepţia părinţilor despre alimentaţia celor mici, dar şi a lor înşişi. Părinţii trebuie să conştientizeze că sunt modele pentru copiii lor şi, ceea ce mănâncă ei ar trebui să fie un exemplu. Am creat ghidul cu această speranţă", a explicat nutriţionistul Anca Ignat. Nutriţionistul clujean a arătat că, pe lângă interes, trebuie să existe şi acţiune pentru o alimentaţie nutritivă. „Vrem să arătăm că există o variantă la programul Cornul şi Laptele", a explicat Ignat, pentru ZIUA de CLUJ.

 

Comenteaza