Celebra "Varză à la Cluj", într-un top al preparatelor tradiţionale de pe glob / Reţeta datează din 1695

Celebra "Varză à la Cluj", într-un top al preparatelor tradiţionale de pe glob / Reţeta datează din 1695
| Foto: YouTube / RetetaVideo

Preparatele tradiționale de pe glob concurează într-un top în care se regăsesc preferinţele culinare ale turiştilor. Tradiţionala "Varză à la Cluj" ocupă o onorabilă poziţie în acest clasament.

Ghidul online de călătorii, Taste Atlas, a făcut un clasament intitulat sugestiv „Cea mai bună mâncare gătită / cea mai bună caserolă”. Acesta a fost publicat pe pagina de Instagram, fiind inclusă și țara noastră.

Conform spectacola.ro, călătorii străini apreciază preparatele culinare tradiționale, dovadă că suntem pe locul 16. Cel mai delicios fel de mâncare este în opinia lor varza a la Cluj, ce are o rețetă care datează cel puțin din secolul al XVII-lea.

Mâncarea este specifică acestei regiuni, fiind numită de oameni varză în straturi sau sarmale împrăștiate. Se face din carne tocată, varză și orez. Rețeta include smântână și în multe case este chiar mai des gătită decât sarmalele.

Originară din Cluj, rețeta a fost tipărită, pentru prima dată, într-o carte de bucate în anul 1695. Cartea de bucate a fost scrisă de Sofia Tofeus (în maghiară Zsofia Dobos), fiica cea mică a episcopului reformat al Transilvaniei, publicată inițial în limba maghiară, republicată în cel puțin 19 ediții până în secolul al XX-lea și tradusă în limba română sub numele de Cărticica meseriei de bucătar în secolul al XXI-lea, notează wikipedia.org

Rețeta originală nu solicita în mod explicit folosirea cărnii de porc, ci menționa că poate fi folosită orice carne este la îndemână, vită, pui, porc sau găscă, asezonată cu sare și piper și combinată cu ghimbir tocat. În varianta modernă, ghimbirul a fost înlocuit cu o altă plantă aromatică, ceapa, și a fost introdus un nou ingredient, sucul de roșii. Și varianta originală și cea modernă indică folosirea condimentelor specifice bucătăriei transilvănene: boia, cimbru și chimen, mai notează sursa citată. 

Comenteaza