Pericolele care te pot aștepta la o piscină publică

Pericolele care te pot aștepta la o piscină publică

Nu vrem să-ți stricăm cheful de distracție, dar… te-ai gândit până acum la pericolele care te pot aștepta la o piscină publică?

Insolația

Transpirații, dureri de cap, senzații de greață și vomă - acestea sunt cele mai comune simptome ale insolației și apar după o expunere prelungită la soare, lucru ce se poate întâmpla cu ușurință atunci când suntem la piscină și nu simțim cum se scurge timpul.
Cum putem preveni?
Din fericire, putem preveni ușor aceste simptome dacă ne asigurăm că ne hidratăm suficient, facem pauze de la expunerea la soare și evităm consumul de băuturi pe bază de alcool și cafea.

Arsurile solare

Arsura solară este o reacție inflamatorie a pielii, care apare sub acțiunea radiațiilor UV - cu toții am „făcut cunoștință” cu ea cel puțin o dată în viață și cu siguranță mulți dintre noi am avut „plăcerea” să fim îmbrăcați din cap până în picioare în iaurt în speranța că vom scăpa de usturimea neplăcută ce nu ne lăsa nici să dormim.
Cum putem preveni?
Folosind spray-uri sau creme cu factor de protecție solară, atât înainte de expunerea la soare, cât și de fiecare dată când ieșim din apă, ne ștergem cu prosopul sau trece timpul recomandat dintre reaplicări menționat pe produsul pe care îl folosim.

Otita externă sau „urechea înotătorului”

Deși nu este o afecțiune contagioasă, aceasta apare foarte des în perioada verii, mai ales după o zi la piscină, deoarece mecanismul de producere este foarte simplu: odată cu apa ce intră în urechi în timpul înotului vor intra și bacterii și fungi.
Manifestarea unei otite externe începe prin mâncărime locală, ulterior apărând durerea care tinde să se intensifice, roșeață la nivelul urechii externe și inflamație. Calitatea auzului poate fi temporar afectată și pot apărea scurgeri de puroi din interiorul urechii.
Cum putem preveni?
Evită în general să te scufunzi cu capul în apă, iar dacă observi că apa din piscina la care ai mers este tulbure sau are miros sau culoare neplăcute, evită cu totul să intri. Sănătatea este mult mai importantă decât o zi la piscină ratată.

Conjunctivita

Este o infecție care apare la nivelul ochilor și este asemănătoare din punct de vedere al mecanismului de producere cu otita. Simptomele conjunctivitei sunt înroșirea ochilor și secrețiile purulente. De asemenea, o altă boală care poate fi contactată de la piscină este xeroza, manifestată prin uscarea ochilor și iritație.
Cum putem preveni?
Sfaturile menționate mai sus în cazul otitei rămân valabile și în ceea ce privește prevenirea conjunctivitei.

Micoze ale unghiilor

Micoza unghiilor apare atunci când există o infecție cu fungi care trăiesc în general în medii calde și mai ales umede, iar piscina și salonul de manichiură/pedichiură care nu respectă standardele de igienă sunt locurile „preferate” ale acestora.
Poți recunoaște o micoză foarte ușor, deoarece unghia se îngroașă și își schimbă aspectul, se decolorează, apar pete albe și devine mată și casantă.

Înecul

Deși nu ne place să încheiem într-o manieră sumbră, nu putem să nu menționăm acest pericol. De cele mai multe ori, ne place să credem că nouă sau celor dragi nu ni se poate întâmpla asta, mai ales cu atât de multă lume în jur, corect? Ei bine, nu e chiar așa.
După cum spuneam și într-o postare anterioară, înecul nu se întâmplă ca în filme. Victima nu se agită și nu strigă ca din gură de șarpe. Înecul se vede din exterior ca ceva silențios și destul de calm. Motivele pentru care pare astfel le-am explicat în postarea menționată mai sus.
Așadar, evită să intri în piscine adânci dacă nu știi să înoți și, mai ales, nu lăsa copiii nesupravegheați în apă, chiar dacă îi consideri în siguranță în piscina pentru copii. Unui copil mic îi sunt suficienți și 10 cm de apă pentru a se îneca.

În încheiere, avem și o veste bună: Știai că herpesul și HIV sunt boli pe care NU le vei putea lua din piscină?

Academia de Prim Ajutor

Comenteaza