Boc, “exilat” de partid la Cluj

Boc, “exilat” de partid la Cluj
Asupra liderului democrat-liberal se fac presiuni în interiorul partidului să vină să candideze pentru Primăria Cluj-Napoca. Pe Boc l-ar reţine scandalul Apostu.

Democrat-liberalii i-au găsit un loc lui Emil Boc după ce acesta a rămas fără slujbă la guvern. Liderii PDL îl văd pe fostul premier înapoi la Primăria Clujului, chiar dacă acesta are, pentru moment, unele rezerve de a intra în cursă. Candidatul USL la Cluj, Marius Nicoară, îl vede pe Boc la o ambasadă.

"Cu siguranţă, Emil Boc va candida la primăria din Cluj. Boc nu poate pierde la Cluj şi acest lucru ar însemna şi o reabilitare a sa şi un semnal foarte important pentru partid", au declarat, pentru gandul.info, surse democrat-liberale. Potrivit acestora, fostul şef al guvernului nu are de ales, chiar dacă în discuţiile din partid a invocat faptul că s-ar putea să nu mai aibă o cotă electorală foarte mare în oraşul său. "Temerea sa este că tot scandalul legat de Sorin Apostu s-ar putea să-l fi afectat şi s-ar putea să piardă. El a garantat pentru Apostu şi spune că acest lucru contează la Cluj", au explicat sursele citate. Din calculele de partid reiese însă că fostul premier nu are cum să piardă primăria dacă intră în cursă. "Ce a făcut Boc pentru Cluj, nu a făcut nimeni. Nu are cum să piardă. Dacă va fi nevoie, îl forţăm să candideze", au mai spus sursele democrat-liberale.

De altfel, discuţiile în jurul candidaturii lui Boc se poartă de ceva vreme, iar semnale i-au fost transmise fostului premier şi public. "Eu cred că Emil Boc ar putea să câştige Primăria Cluj dacă, evident, va accepta să candideze. Deocamdată, el abia a fost dezrobit de această sarcină de prim-ministru. Este preşedintele partidului. Va trebui să gândim, în ce priveşte Clujul, o strategie specială, iar el va fi artizanul principal al acestei strategii. Clujul a fost, este un important punct politic pentru noi şi nu vom putea să-l tratăm cu indiferenţă. Va trebui să găsim mijloace prin care să recâştigăm ceea ce am pierdut acolo", a declarat, la doar câteva zile de la demisia fostului premier, secretarul general al PDL, Ioan Oltean.

Liderul PDL Cluj, deputatul Daniel Buda, susţine că Emil Boc încă are multe de spus în administraţie. "Doar domnia sa va decide dacă va candida sau nu. Organizaţia noastră îl susţine şi suntem convinşi că mai are multe de spus la Primăria Cluj-Napoca. Şi dacă va veni la Cluj nu este o decădere, cum spunea candidatul USL Marius Nicoară, ci este o onoare să fi primarul clujenilor", a spus Buda.

În replică, senatorul liberal Marius Nicoară a declarat că este "evident că PDL nu are oameni din moment ce îşi sacrifică preşedintele ca să trimită la Cluj". "Nu am spus că e o decădere să candidezi la Cluj după ce ai fost premier. Am spus că după ce l-a slujit orbeşte patru ani pe Băsescu merita o recompensă, o ambasadă unde să se odihnească sau un post de consilier prezidenţial. La Cluj este foarte mult de muncă. Pe de altă parte, Emil Boc va trebui să explice clujenilor de ce a ajuns să coste 200 de milioane de euro centura ocolitoare, pentru că a insistat pentru acel traseu, va trebui să explice de ce l-a girat pe Sorin Apostu, pentru că încă de pe vremea când fostul premier era primar se vorbea de primărie ca de «vamă» şi de Apostu ca de «fifty-fifty»", a apreciat Nicoară.

Nicoară, în avantaj în decembrie

Conform unui sondaj Operations Research realizat în Cluj-Napoca în luna decembrie a anului trecut, dacă s-ar confrunta Marius Nicoară şi Emil Boc pentru Primăria Cluj-Napoca, primul ar fi votat de 41% dintre cei intervievaţi, iar Emil Boc - de 38%. În perioada când a fost făcut sondajul Emil Boc era premier, iar posibilitatea unei candidaturi la Cluj era destul de nedefinită.

(D.P.)

 

Etichete
Comenteaza