Video Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, la ZIUA LIVE, despre candidații la prezidențiale: „Să atragă investiții industriale către România. Mă aștept la o conducere focusată pe business”
- Scris de Anca Colibasanu
- 29 Ian 2025, 14:07
- Politica
- Ascultă știrea

CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian, crede că actualii candidați la alegerile prezidențiale ar trebui să fie, printre altele, adevărați diplomați și ambasadori economici ai țării.
Dragoș Damian a scos candidații la prezidențiale la tablă. El a vorbit, la ZIUA LIVE, despre mesajul pe care următorul președinte al României ar trebui să îl transmită, din punct de vedere al strategiilor de dezvoltare a României.
Una dintre cele mai importante atribuții ale președintelui României este că poate influența, prin discursul său, anumite politici. Chiar dacă în actuala ordine constituțională a României, execuția proiectelor economice se face de către guvern, președintele poate avea totuși un cuvânt de zis. În opinia directorului Terapia Cluj, președintele ar trebui să aibă câteva atribuții clare.
„Ce atribuții văd eu la președintele României și la primul ministru după alegerile din 4 mai? Să se ducă la Top 10 companii gigant din lumea asta care au o producție industrială din țări noncomunitare preferabil, țări puternic industrializate și să atragă investiții industriale către Românie, ca acestea să își facă hub-uri industriale în Europa.
Războiul se va termina la un moment dat, iar Marea Neagră va deveni o zonă comercială extrem de interesantă.
Va fi un război comercial, se vede clar că Donald Trump cheamă companiile europene să fabrice în America, altfel le pune taxe și tarife, ceea ce este absolut normal. Cam asta aștept de la președinte și de la guvern, oficialii României să bată la ușa lui Elon Musck, aștept să meargă la compania care fabrică avioane, în Brazilia, să cumpere inclusiv un avion pentru oficialii români, că au tot fost scandaluri și să îi atragă și către o fabrică de asamblare de avioane. Unul dintre domeniile în care România gafează este să atragă centre de service și mentenanță.
(...) Mă aștept la o conducere clară, focusată pe bussiness, reamintesc și că președintele Donald Trump și mâna lui dreaptă sunt ambii oameni de afaceri. Întotodeauna am avut o frustrare personală că nu a fost găsit un om de afaceri care să candideze la președinție. Ce va face președintele... dacă va vorbi mult sau nu va vorbi, e neesențial.
Iar dacă într-adevăr este șeful diplomației, să ia o listă de 50 de fabrici din România, să trimită lista la ambasade, adică să aibă diplomație economică. Ambasadorii trebuie să vândă sau să cumpere, trebuie să vândă, pe lângă ii, și anumite produse care sunt fabricate în România pentru simplul fapt că se vor crea joburi în România, alți investitori vor veni în țara noastră”, a declarat Damian.
Cum rămâne cu industrializarea, o temă preferată de politicieni în campanie?
România a închis câteva zeci de fabrici după Revoluție, iar industrializarea este un capitol cu care politicienii noștri au venit în campania electorală în fața alegătorilor.
Rămâne de văzut dacă discuțiile legate de industrializare se vor regăsi și în buget, care ar urma să fie aprobat în perioada imediat următoare. Damian readuce în discuție și importanța acestui sector.
„Cred că nimeni nu va lua în serios bugetul de anul acesta, toți au luat în serios bugetul de anul trecut, și de acum doi ani și nu a ieșit nimic. Dacă vrem să facem o industrializare va trebui să avem o strategie, să avem 5-10 ramuri economice pentru care vrem să producem sau să importăm strategic, oricare ar fi domeniile.- mâncare, chimie, apărare și energie. (...) Sigur că unele dintre fabricile închise după Revoluție, cele 35, trebuiau închise, nu erau din punct de vedere economic după 1989, competitive. Dar altele puteau încăpea pe mâinile unui investitor strategic, unele au și fost date unor astfel de investitori”, a mai spus Damian.
În opinia CEO-ului Terapia Cluj, direcția strategică pe care președintele și Guvernul ar trebui să o aibă în vedere vizează domeniile în care țara și-ar propune să fie puternică între 2029-2025, ce reguli trebuie să fie date astfel încât să nu mai predomine importurile iar fabricile actuale să fie competitive. „Marile afaceri în România sunt imobiliarele și importul, ceea ce înseamnă că nu avem cum să creștem economic. Din ce să creștem, din servicii, externalizări de servicii?
Provocarea mea pentru acești candidați este să stabilească ce plan economic avem pentru a dezvolta România. Ar fi bine ca acești candidați să stea de vorbă cu directori de fabrici”, a adăugat Damian.