Incluziunea profesională a persoanelor cu dizabilități, dezbătută la Cluj în cadrul unei conferinţe internaţionale

Incluziunea profesională a persoanelor cu dizabilități, dezbătută la Cluj în cadrul unei conferinţe internaţionale
Specialişti din ţară şi din străinătate au dezbătut, la Cluj, metode şi programe prin care persoanele cu dizabilităţi ar putea fi integrate mai uşor în mediul socio-profesional.

Departamentul de Psihopedagogie Specială din cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației UBB în parteneriat cu Primăria din Kuurne (Belgia), Ubuntu Grup, Universitatea din Ghent (Belgia), Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi APAHM - Asociația pentru Protejarea și Ajutorarea Handicapaților Motor - Centrul Napoca PROTHEUS a găzduit conferinţa internaţională „Parteneriat pentru incluziunea socială și profesională a persoanelor cu dizabilități". Tema principală a conferinței s-a axat pe problematica integrării sociale şi profesionale a persoanelor cu dizabilităţi și realizarea unei reţele de suport şi integrare pe piaţa forţei de muncă a acestora.
Luarea deciziilor şi oferirea serviciilor pentru persoanele cu dizabilităţi, vizând incluziunea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi.

„Încercăm să vedem cum punem în practică, cum operaţionalizăm aceste dorinţe şi aceste demersuri, ce înseamnă crearea oportunităţilor privind integrarea socio-profesională. Fiecare partener aduce din proprie perspectică şi din propria experienţă tot ceea ce înseamnă dorinţă, nevoi, interese, oportunităţi în realizarea concretă", a precizat Andrea Hathazi, coordonatorul evenimentului.

Organizatorii proiectului au dorit să pună baza unui program pe trei ani, în parteneriat cu mai multe instituţii, dar şi organizaţii din ţară şi din străinătate. Partenerii implicaţi în această acţiune, care promovează, oferă servicii şi luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi, vor demara o strategie care să ducă la rezultate tangibile în ceea ce priveşte aceste demersuri pe care fiecare individ le poate face.

„Un proiect în care să fie incluse persoanele cu dizabilităţi într-un program de protecţie şi ofertă pe piaţa muncii. În ceea ce priveşte dificultatea integrării pe piaţa muncii, diferă în funcţie de diagnosticul de care suferă fiecare persoană pentru că trebuie luaţi în funcţie de abilităţile pe care le au. Există persoane cu dizabilităţi foarte severe care nu vor putea munci, ei urmează numai o activitate de socializare, de integrare, dar există şi alte tipuri de persoane cu dizabilităţi care pot fi integrate într-un program de acesta prin muncă. Problema este să se creeze aceste locuri de muncă şi să se respecte legislaţia care le permite acestor categorii de persoane să aibă posibilitatea să lucreze într-un loc adaptat pentru ele şi vreau să vă spun că instituţiile, în general, nu sunt suficient de conştiente că şi aceste persoane trebuiesc integrate în câmpul muncii, lucru pentru care trebuie să facem un pic de efort, partea aceasta lipseşte mult de tot din comunităţile din toată ţara", a explicat Doina Tudorică, preşedinta unei organizaţii de profil.

La conferinţă au fost prezenţi şi specialişti din străinătate, din ţări care de zeci de ani implementează astfel de proiecte. „Lucrăm la o strategie despre cum putem dezvolta centrele dedicate acestor persoane şi cum putem să le îmbunătăţim viaţa celor care suferă de astfel de dizabilităţi şi să generăm activităţi, să îi antrenăm. Avem de-a face cu oameni care sufere de diferite dizabilităţi, sunt unii care au mai multe oportunităţi şi misiunea noastră este să aflăm care sunt nevoile reale ale acestor persoane, lucru la care contribuie specialişti. În Belgia avem deja o tradiţie în ceea ce priveşte centrele dedicate persoanelor cu dizabilităţi, la diferite niveluri, avem şi spijin guvernamental destul de mare pentru asistarea organizaţiilor din acest domeniu şi finanţare. Ne axăm întotdeauna pe dezvoltarea independenţei bolnavului şi participarea acestuia în societate", a precizat Johan Timperman, CEO Ubuntu Group Belgia.

Comenteaza