Încetinirea îmbătrânirii. Cum pot oamenii să trăiască până la 125 de ani

Încetinirea îmbătrânirii. Cum pot oamenii să trăiască până la 125 de ani
| Foto: Fotografie ilustrativă

Oamenii de ştiinţă au stabilit că doar 25% din viteza cu care îmbătrânim este legată de gene. Restul de 75% sunt ingrediente descoperite pentru elixirul de viaţă lungă.

Lumea începe să-şi construiască obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă, conştientă că încetinirea îmbătrânirii porneşte încă din leagăn, potrivit Mediafax.

Longevitatea umană este noua frontieră a medicinei. Totul începe de la sănătatea mamei, se continuă cu noţiuni de bază în copilărie şi cuprinde „testul vârstei mijlocii”.

Peste toate se „presară” o dietă corectă, dormit bine şi suficient, respingerea stresului, păstrarea creierului sănătos pentru o lungă perioadă de timp şi mişcarea. Plus fără fumat şi fără alcool.

Dacă sunt îndeplinite cât mai multe din aceste condiţii, omul ar putea ajunge să trăiască liniştit, mult şi bine, până la 125 de ani, o barieră de longevitate socotită fantezistă acum câteva decenii.

Oamenii de ştiinţă şi geriatrii au descoperit multe dintre ingredientele elixirului de viaţă lungă şi toată lumea începe să-şi construiască obiceiuri sănătoase de la o vârstă fragedă.

Multe sunt în mâinile noastre: 25 la sută din viteza cu care îmbătrânim este legată de gene, dar restul depinde de mediu sau, mai degrabă, de elemente legate de stilul de viaţă.

Îmbătrânirea începe din leagăn, ba chiar mai înainte: condiţiile de sănătate ale mamei înainte şi în timpul sarcinii sunt decisive pentru ceea ce vom deveni ca bătrâni.

Primii doi ani de viaţă dau 70% din sănătatea viitoare
Probabilitatea apariţiei mai multor afecţiuni viitoare este decisă (în mare măsură) în primele zile de la concepţie până la aproximativ doi ani de viaţă, în care se estimează că este în joc 70% din sănătatea viitoare.

Mediul în care se trăieşte gestaţia, de exemplu, activează sau dezactivează diferitele gene şi acest lucru are un impact asupra probabilităţii de a suferi de numeroase boli cronice: în timpul sarcinii se recomandă o alimentaţie sănătoasă şi exerciţiilor fizice regulate, evitându-se fumatul, alcoolul şi stresul.

După copilărie şi tinereţe, chiar şi la vârsta adultă se pot face multe pentru a deveni vârstnici sănătoşi, iar un moment potrivit pentru a putea schimba cursul în mod eficient este în jurul vârstei de 40-50 de ani, când mulţi au deja semne de pre-fragilitate.

Pentru a înţelege dacă există semne de bătrâneţe dificilă, trebuie, de exemplu, să-şi evalueze fiecare abilităţile motorii: cei care au deja un echilibru instabil, atunci când staţionează sau se află în mişcare, au picioarele slab antrenate şi se simt fără respiraţie chiar şi după eforturi mici. E momentul când trebuie să începi să faci sport în mod regulat, pentru a nu te trezi cu o sănătate foarte şubredă.

Chiar şi dormitul prost, îndurarea unei încărcături mari de stres psihologic sau a trăi singur sunt elemente care prezic fragilitatea ulterioară, care trebuie, prin urmare, abordate şi dacă este posibil îmbunătăţite sau rezolvate deja în perioada vârstei mijlocii.

Comenteaza