PROTECTORUL organismului: alimentul care luptă împotriva maladiei ALZHEIMER, a DECLINULUI COGNITIV și a bolilor CARDIOVASCULARE
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Ian 2015, 11:52
- Sănătate
- Ascultă știrea
Tonul, un pește de apă sărată ce face parte din tribul Thunnini, un sub-grup al familiei macroului, este considerat a fi unul dintre cei mai sănătoși pești, consumul său fiind recomandat de numeroși nutriționiști.
Motivul pentru care este atât de apreciat este conținutul ridicat de acizi grași Omega-3 și de acid docosahexanoic (DHA). Acești acizi s-au dovedit a fi benefici pentru sistemul cardiovascular, având și rol de protectori ai organismului.
Printre beneficiile pe care acizii grași Omega 3 din ton le aduce se numără protejarea plămânilor împotriva astmului, a creierului împotriva maladiei Alzheimer și adeclinului cognitiv și a articulațiilor împotriva artitrei. Mai mult, studiile arată că acești acizi au proprietăți anti-cancer.
Tonul este, în același timp, bogat în seleniu, un oligoelement ce, în cantități reduse, are efecte benefice asupra sănătății. Acesta este un antioxidant biologic ce previne lezarea și distrugerea celulelor, iar o serie de date îl corelează cu scăderea mortalității prin cancer. Relația seleniului cu bolile cardiovasculare nu a fost încă pe deplin clarificată, dar se pare că ar ameliora cardiomiopatiile, ischemiile și sindroamele anemice.
Este recomandat să nu cumpaărați ton proaspăt, deoarece contactul cu aerul îi va afecta culoarea, aroma și proprietățile nutritive. Dacă totuși o faceți, este indicat să îl țineți la frigider, așezat pe un pat de gheață. Pentru păstrarea pe termen lung cea mai buna variantă este cea a congelării.
Conservele de ton, cele mai utilizate de altfel, pot fi în apă, în ulei sau în bulion. Nutriționiștii sfătuiesc să se achiziționeze branduri premium, pentru că în cazul lor, carnea este fiartă o singură dată, fiind astfel mai fermă. De notat ar fi că în majoratea conservelor de ton carnea este fiarta de două ori.