Video Șeful județului Cluj, la momentul bilanțului: ce a realizat până acum + ce proiecte își propune în viitorul mandat

Șeful județului Cluj, la momentul bilanțului: ce a realizat până acum + ce proiecte își propune în viitorul mandat
| Foto: Facebook.com/AlinTise

Consiliul Județean Cluj a reușit ca în exercițiile financiare 2007-2013 și 2014-2020 să atragă suma de aproximativ 1 miliard de euro, finanțare europeană, prin intermediul proiectelor de dezvoltare a județului Cluj, deja implementate sau aflate în derulare.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit, la ZIUA LIVE, despre proiectele realizate în ultimii ani de către instituția pe care o conduce.

Prima mare realizare care ne-a adus dezvoltarea noastră, în principal, sunt banii europeni. Am reușit să atragem peste 1 miliard de euro în ultimii ani. Aceștia sunt pe rețelele de apă și canalizare. Pot spune că lungimea conductelor de apă pe care am introdus-o în infrastructură, în pământ efectiv, este de peste 4.000 km. Reprezintă distanța de aici până în sudul Spaniei. Am schimbat aproape toate rețelele de apă.

De asemenea, lungimea drumurilor județene asfaltate este de peste 1.200 km. Asta înseamnă distanța de la Cluj la Veneția. Sunt lucruri concrete pe care oamenii le pot vedea. Am mai finalizat un nou Spital de Copii, construit de la zero, pe fonduri europene, respectiv de psihiatrie pedriatică. O altă mare realizare a acestor ani a fost modernizarea spitalelor din subordinea CJ Cluj, în special Spitalul de Boli Infecțioase și cel de Recuperare.

O altă realizare importantă este reprezentată de drumurile județene. Pot da ca exemplu Drumul Apusenilor și Drumul Bistriței. Totodată, avem modernizarea castelului Banffy de la Răscruci, care este o adevărată bijuterie arhitecturală apreciată de toată lumea. Am mai finalizat și o școală specială, edificată de la zero. Am construit din fonduri europene cea mai modernă școală specială din România.

Mai putem menționa digitalizarea administrației publice. Noi suntem avansați cu ghișeul unic care deja emite foarte multe avize în format digital. În câteva luni, Clujul va fi primul și singurul județ din țară care va putea să emită acte în format electronic de la momentul depunerii cererii până la momentul ieșirii cererii din instituție. Mă refer la absolut toate domeniile și în toate direcțiile”, a declarat, la ZIUA LIVE, Alin Tișe.

Stație de tratare si dezintegrare a deșeurilor, Velo Apuseni, apă în zona montană, domeniu schiabil la Vlădeasa, restaurarea Muzeului din Ciucea, printre noile propuneri ale lui Tișe 

Liderul forului administrativ județean a fost întrebat și de proiectele noi, care încep de la zero, și pe care acesta le are în plan pentru următorul mandat.

În primul rând, deja suntem avansați cu licitația pentru stația de tratare și dezintegrare a deșeurilor de la CMID. Procedura este în fază finală de licitație. Avem banii în buget. Cumpărăm această stație și ea va fi implementată în curând. Prin intermediul acestei stații, vom transforma gunoiul rămas în energie.

Un alt proiect important pe care trebuie să-l realizăm este Velo Apuseni și apă în Apuseni. Au început și aici lucrările de apă pentru a duce conducta de la Huedin în zona montană. Proiectul Velo Apuseni este depus și asigură peste 200 de km de piste de biciclete în zone superbe din județul nostru. Și aici avem finanțare.

De asemenea, îmi doresc să demarăm un alt proiect major. Vrem să realizăm, în parteneriat cu primăria Săcuieu, un domeniu schiabil la Vlădeasa. Studiile spun că este cea mai bună zonă de schi din județul nostru și una dintre cele mai bune din țară. Sper să putem realiza această investiție.

Nu în ultimul rând, am făcut asocierea cu primăria Cluj-Napoca pentru park and ride-ul de lângă Aeroport. Am predat proiectul și documentele. Primăria îl va finaliza în curând. Acel spațiu va putea fi folosit complementar cu un centru integrat de conferințe și congrese. Parcarea pe care o avem acolo va putea fi utilizată în integralitate.

Aș încheia cu un obiectiv drag mie. Mă refer la Muzeul Octavian Goga de la Ciucea. Am realizat un proiect extraordinar de frumos acolo, la fel cum este și Castelul Banffy de la Răscruci. Am depus deja proiectul la ADR Nord-Vest și sper să avem finanțarea în curând. Va fi un muzeu emblematic, făcut pe finanțare europeană”, a afirmat Tișe.

Șeful CJ Cluj a precizat că, în paralel, se vor continua investițiile și în spitale, în întreținerea drumurilor județene sau modernizarea școlilor din subordine.

Comenteaza