Primăria Cluj-Napoca va construi un Centru de tip ''Respiro''. Este destinat persoanelor cu dizabilități, ai căror însoțitori lipsesc temporar

Primăria Cluj-Napoca va construi un Centru de tip ''Respiro''. Este destinat persoanelor cu dizabilități, ai căror însoțitori lipsesc temporar

Primăria Cluj-Napoca intenționeză să construiscă un centru de tip ''respiro'' dedicat persoanelor care au nevoie de îngrijire sub supraveghere, dar ai căror însoțitori sunt nevoiți să lipsească temporar. 

''Foarte mulți asistenți ai persoanelor cu dizabilități, de cele mai multe ori persoane din familie, nu au o soluție când au o problemă specială, când trebuie să plece din oraș, nu au un loc în care să lase persoana cât ei lipsesc. Vom propune construirea unui centru de tip respiro, unde să poți să lași persoana în cauză o perioadă de timp, câteva ore sau câteva zile'', a declarat edilul Emil Boc, la un post de radio local. 

Centrul de Tip Respiro este o instituţie de asistenţă socială care asigură, pe termen scurt (cel mult 62 de zile pe an, în două sau mai multe etape) găzduire, îngrijire, recuperare, socializare şi petrecere a timpului liber, pentru persoane adulte cu handicap.

Amintim că, în mai 2023, Consiliul Județean Cluj a inaugurat primul centru de tip respiro din județ, în comuna Florești, pe strada Porii, nr. 131B. Centrul are o capacitate inițială de patru beneficiari, persoane adulte cu dizabilități, încadrate în gradul grav de dizabilitate, cu asistent personal, care domiciliază pe raza județului Cluj.

Investiția a presupus achiziționarea unui spațiu și dotarea acestuia cu toate echipamentele necesare. Astfel, fiecare beneficiar este cazat într-un dormitor propriu, dotat cu mobilier adecvat, imobilul fiind special adaptat la nevoile persoanelor cu dizabilități. De asemenea, centrul dispune și de spații comune pentru realizarea activităților zilnice, cameră de socializare pe timp de zi și spațiu pentru activități recreative și de petrecere a timpului liber.

Totodată, fiecare beneficiar care va accesa aceste servicii va fi abordat în mod individualizat, în concordanță cu tipul de handicap – somatic, vizual, fizic, auditiv, mental. Scopul final al activităților în care va fi implicat este acela de depășire a situațiilor de dificultate, prevenire a instituționalizării, combatere a riscului de excluziune socială, printr-o alternativă care promovează menținerea în familie, incluziunea și integrarea socială și creșterea calității vieții acestora.

Centrul Respiro va oferi găzduire pe o perioadă determinată, de maxim 30 de zile și de maxim 90 de zile în etape diferite în decursul unui an calendaristic.

Valoarea totală a proiectului a fost de 671.000 lei, cu finanțare prin Programul de Interes Național în domeniul înființării de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză și locuințe protejate, cofinanțarea Consiliului Județean Cluj fiind de 119.000 lei.

Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Filiala Napoca a Societății Române Alzheimer și se va derula pe o perioadă de minim 10  ani.

Comenteaza