73 de ani de la Operațiunea Nord: O dramă istorică în continuă desfășurare

73 de ani de la Operațiunea Nord: O dramă istorică în continuă desfășurare

Se împlinesc, în luna aprilie, 73 de ani de la Operațiunea Nord, cea mai mare deportare confesională din istoria fostei Uniuni Sovietice.

Luna aprilie marchează o analogie istorică dramatică în prezentul unei comunități pașnice supusă la grele încercări de-a lungul deceniilor. Se împlinesc 73 de ani de la Operațiunea Nord, cea mai mare deportare confesională din istoria fostei Uniuni Sovietice. Însă departe de a fi uitat, acest episod tragic pare să se repete într-o formă tulburătoare. Rusia modernă îi târăște cu brutalitate în procese traumatizante și îi „deportează” în închisori pe membrii pașnici ai aceleași comunități.

Uniunea Sovietică, aprilie 1951. Ministerul Securității Statului (MGB) desfășoară Operațiunea Nord, un plan de deportare în Siberia a membrilor cultului Martorii lui Iehova, considerați antisovietici. Conform site-ului 1951deport.org, 9 793 de persoane din șase foste republici sovietice au fost exilate în Siberia, în regiunea Tomsk, regiunea Irkutsk și teritoriul Krasnoyarsk. Se pare însă că numărul total al deportaților a fost mult mai mare decât cifra menționată, cei mai mulți fiind din Ucraina și Basarabia. 

Federația Rusă, Moscova, aprilie 2017. Curtea Supremă a Rusiei îi declară extremiști pe Martorii lui Iehova și le interzice celor peste 170 000 de credincioși să își exercite dreptul la libertate religioasă pe teritoriul federației, deși este de notorietate globală că aceștia resping orice formă de violență.

„La fel ca acum câteva decenii, Martorii lui Iehova din Rusia sunt atacați din nou pentru convingerile lor. Rusia a folosit ca armă legislația sa anti-extremistă pentru a-i incrimina pe Martorii lui Iehova datorită simplului fapt că citesc Biblia, intonează cântece religioase și discută pașnic despre convingerile lor. Este greu de crezut că această represiune discriminatorie continuă de șapte ani. E inadmisibil modul în care Rusia calcă în picioare drepturile omului și libertatea de conștiință a Martorilor”. (Jarrod Lopes, purtător de cuvânt de la sediul mondial al Martorilor lui Iehova)

În prezent, Federația Rusă aplică aceeași duritate reminiscentă din timpul Operațiunii Nord. Polițiști și membri ai forțelor speciale, mascați și înarmați, intră cu forța în casele Martorilor la primele ore ale dimineții sau în miez de noapte. În timpul acestor raiduri, bărbați și femei nevinovați sunt luați adesea din pat. Unii sunt bătuți sau chiar torturați.

Federația Rusă ignoră decizia CEDO

La 7 iunie 2022, în cauza 32401/10 și alți 19 reclamanți, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat Rusiei „să ia toate măsurile care se impun în vederea încetării tuturor procedurilor penale inițiate împotriva Martorilor lui Iehova (…) și a eliberării (…) Martorilor lui Iehova [aflați în închisoare]”. Rusia a ignorat decizia.

O paralelă istorică greu de ignorat

Instanțele judecătorești din Rusia pronunță la ora actuală unele dintre cele mai aspre sentințe la închisoare, ulterioare interdicției din 2017. De exemplu, la 29 februarie 2024, Aleksandr Chagan, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat la opt ani de închisoare, o pedeapsă rezervată de obicei celor care provoacă vătămări corporale grave. Chagan este al șaselea Martor care primește o sentință atât de dură pentru simpla practicare pașnică a convingerilor sale creștine. „Rusia nu vizează doar familiști inofensivi precum Aleksandr, ci și femei, bătrâni și persoane cu dizabilități sau cu boli care le pun viața în pericol”.  (Jarrod Lopes, purtător de cuvânt de la sediul mondial al Martorilor lui Iehova) La 1 martie 2024, în Rusia erau închiși pentru credință 127 de Martori ai lui Iehova, informează Departamentul de informații publice al Martorilor lui Iehova. 

România

„Statul român respectă și garantează dreptul fundamental la libertate de gândire, de conștiință și religioasă al oricărei persoane de pe teritoriul României, potrivit Constituției și tratatelor internaționale la care România este parte” (Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor, art. 1 alin. 1). Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova” figurează la poziția 18 din Lista cultelor recunoscute în România, publicată ca anexă la legea cultelor, având peste 40 000 de credincioși. La fel ca toate celelalte culte, asociații și grupări religioase, Martorii lui Iehova se bucură de relații bazate pe respect cu toate instituțiile statului.

Cluj-Napoca

În municipiul Cluj-Napoca, Martorii lui Iehova sunt organizați în 18 comunități (congregații), cu circa 1 700 de credincioși. Aceștia își desfășoară activitățile religioase în condițiile legii și ale Statutului pentru organizare și funcționare, beneficiind de relații foarte bune cu toate autoritățile municipiului și ale județului.

Surse:
https://www.jw.org/download/?docid=1013159&output=html&fileformat=PDF&alllangs=0&track=1&langwritten=E&txtCMSLang=E&isBible=0
https://jw.org
1951deport.org/en/

Comenteaza