News alert Decizii majore în CSAT: Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO / Româna va dona Ucrainei un sistem PATRIOT

Decizii majore în CSAT: Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO / Româna va dona Ucrainei un sistem PATRIOT
| Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis renunță la cursa pentru șefia NATO. În ședința CSAT de joi, șeful statului a informat că i-a anunțat deja pe aliații din cadrul NATO asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de Secretar General al Organizației.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat că îşi retrage candidatura pentru şefia NATO. Ca urmare, România va sprijini candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de Secretar General al NATO. Deciziile au fost dezbătute în şedinţa de joi a CSAT.

Administraţia Prezidenţială a anunţat joi că preşedintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării să se pronunţe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcţia de Secretar General al NATO.

Aceştia s-au declarat în favoarea susţinerii de către România a candidaturii premierului olandez, a transmis sursa menţionată.

CSAT a decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis joi ca România să doneze un sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forţele Armate ale Ucrainei.

Decizia a fost anunţată printr-un comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa CSAT, desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Ministerul Apărării Naţionale a prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Ţării o analiză detaliată privind situaţia operaţionalizării celor patru sisteme PATRIOT, derularea programului de înzestrare cu celelalte trei sisteme, importanţa operaţională a acestora la nivel naţional şi aliat, precum şi impactul generat de un eventual transfer al unui sistem, precizează sursa citată.

"Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem PATRIOT", precizează sursa citată.

CSAT anunţă că "această donare se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create".

Conform comunicatului citat, decizia Consiliului s-a bazat pe "o evaluare tehnică aprofundată a autorităţilor române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilităţi pentru România".

"În acelaşi timp, vor continua discuţiile cu aliaţii astfel încât apărarea aeriană a ţării noastre să fie în continuare consolidată. Poziţionarea României este şi va continua să fie fără echivoc în susţinerea multidimensională a Ucrainei, alături de comunitatea internaţională, în dreptul său legitim la autoapărare în faţa agresiunii ilegale şi neprovocate a Rusiei", subliniază sursa citată.

Comenteaza