Prima Casă a ajuns la fundul sacului

Prima Casă a ajuns la fundul sacului
Bancherii spun că garanţiile financiare pe care le acordă statul sunt pe terminate. Mulţi imobiliari clujeni supravieţuiesc în urma acestui program guvernamental.

Unele bănci şi-au anunţat deja clienţii că nu mai au bani pentru creditare în cadrul programului guvernamental Prima Casă, conform conducerii Asociaţiei Bancherilor din România (ARB). Majoritatea dezvoltatorilor şi agenţiilor imobiliare din Cluj îşi fac vânzările prin acest program.

La nivel naţional mai sunt de folosit garanţii de 300 de milioane de euro, însă BCR, care s-a înscris în program, a anunţat că nu mai are fonduri. "S-a ajuns la situaţia în care s-au epuizat şi aceste garanţii pe care le oferă statul", a declarat Radu Gheţea, preşedintele al ARB şi BCR. Cei care vor să acceseze un asemenea credit trebuie să se încadreze în plafonul de 57.000 de euro pentru locuinţele vechi sau de 66.500 de euro pentru cele noi. Avansul obligatoriu este de 5%, iar dobânda, mai mică decât la creditele imobiliare obişnuite. Împrumuturile se dau pe maximum 30 de ani.

Banca Transilvania (BT) s-a înscris în Prima Casă 4, conducerea societăţii clujene hotărând alocarea unui plafon de 75 de milioane de euro. "Am fost întotdeauna în prima linie a creditării destinate persoanelor fizice. Am decis să ne implicăm - de această dată în programul Prima Casă - datorită succesului de care s-au bucurat celelalte trei programe similare", a precizat Gabriela Nistor, director de retail banking. Aceste credite au fost acordate în general persoanelor cu vârsta de până la 35 de ani, căsătorite şi cu venituri lunare de 2.500- 3.500 de lei. Cu toate acestea, BT a venit şi cu oferte proprii, alternative la acest program. Agenţiile imobiliare din Cluj şi-au personalizat ofertele pentru atragerea clienţilor interesaţi de Prima Casă.

Maxintermedia are în prezent 253 de oferte grupate în această categorie: cea mai ieftină locuinţă se află în centrul municipiului Cluj-Napoca, un apartament pe 29 m în Piaţa Mihai Viteazul, cu o cameră, scos la vânzare cu 21.500 de euro, iar cea mai scumpă este un apartament de două camere şi 52 mp în cartierul Bună Ziua, cu un preţ afişat de 64.500 de euro, negociabil. Elite Grup, dezvoltatorul Bonjour Residence, a anunţat că majoritatea vânzărilor de apartamente din ansamblul rezidenţial s-au realizat prin programul guvernamental şi prin credite ipotecare cu o taxă pe valoarea adăugată de 5%.

"Pentru 97% dintre acestea, tranzacţiile au fost finalizate notarial prin încheierea de contracte autentice de vânzare-cumpărare. Cele mai vândute apartamente prin programul Prima Casă au fost cele de două camere şi de o cameră, dar nu au fost de neglijat nici vânzările apartamentelor de trei şi patru camere", a anunţat conducerea Elite Group. Dezvoltatorul a informat că a realizat în acest sens un parteneriat cu BCR, care a dus la scurtarea perioadei de analiză a dosarelor, însă a negociat şi cu alte bănci astfel de înţelegeri.

"Dacă guvernul nu va mai continua, numărul de tranzacţii se va reduce semnificativ, evoluţie care va pune presiune pe preţuri. Băncile vor acorda mult mai puţine credite ipotecare, pierzând astfel o sursă sigură de profit. În următoarele 12-18 luni, cel puţin pe segmentul apartamentelor, evoluţia pieţei va depinde foarte mult de continuarea sau nu a acestui program", conform unui studiu al portalului Business Day. Garanţiile acordate pentru Prima Casă 4 (iunie 2011 - mai 2012) de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii au ajuns la 23.500, numărul zilnic al dosarelor analizate fiind de 110. 58% din plafonul de garantare fost deja consumat. Din 2009, prin acest program au fost acordate 63.600 de garanţii pentru credite de 2,5 miliarde de euro.

Proprietari scutiţi de impozit

Senatul a adoptat săptămâna trecută o propunere legislativă ce prevede ca persoanele fizice care au achiziţionat locuinţe prin acest program să fie scutite de plata impozitului pe clădiri pe o perioadă de 10 ani.

(D.E.)

 

Comenteaza