Austria, o piaţă a turismului, dar şi a investiţiilor

Austria, o piaţă a turismului, dar şi a investiţiilor
“Peste 80.000 de români vizitează anual pârtiile din Austria; dacă ne place caracterul şi comportamentul lor în turism, noi vă oferim oportunitatea de a investi în acel mediu.”

Fondurile de investiţii: printre cele mai atractive modalităţi de economisire sau investiţie

Fondurile de investiţii reprezintă unele dintre cele mai atractive modalităţi de economisire sau investiţie, oferind câştiguri potenţiale şi lichiditate ridicată. Acestea sunt grupate pe mai multe categorii : monetare, obligaţiuni, mixte sau actiuni).

Datele actuale privind starea economiei globale indică o posibilă viitoare creştere a inflaţiei, pe toate monedele. Această depreciere este o urmarea a injecţiilor masive de lichiditate din partea băncilor centrale pentru a susţine plata datoriilor şi menţine nivele scăzute de dobândă în vederea uşurării accesului la capital (credite). Tocmai această menţinere la cote scăzute a dobânzilor bancare ne va determina tot mai mult să găsim soluţii alternative, în aşa fel încât să menţinem valoarea banilor chiar şi în condiţii de inflaţie ridicată. Oricât am încerca să ne adăpostim în siguranţa dată de depozitele bancare, titlurile de stat sau diverse obligaţiuni, acestea nu vor putea contracara integral efectul inflaţionist, randamentele fiind sensibil egale cu deprecierea monedelor de emisiune. Aşadar, economiile vor trebui direcţionate măcar parţial în zonele care pot aduce plus valoare, alternativa fiind piaţa acţiunilor.
Cum procedăm şi ce alegem, aşa încât să optimizăm câştigul şi să minimizăm eventualele riscuri?
Soluţia cea mai eficientă o reprezintă fondurile de investiţii cu plasamente în acţiuni, care permit o investiţie facilă şi lichidarea investiţiei la orice moment. Suplimentar, grija faţă de alegerea acţiunilor revine fondului, investitorul nefiind obligat să cunoască piaţă acţiunilor în detaliu. Singura alegere se rezumă la tipul fondului, majoritatea administratorilor - de regulă grupuri bancare - oferind expunere pe piaţa acţiunilor din România; însă există şi alternative pentru pieţele externe.

Austria, una dintre pieţele cu cele mai mari şanse de revenire

În contextul în care criza datoriilor din Europa pare a fi sub control, iar bursa din SUA este la nivelul anterior crizei, în mod firesc investiţiile în acţiunile companiilor din Europa ar trebui să fie profitabile pe termen mediu-lung, pe un orizont de 1-5 ani. Una dintre pieţele europene cu cele mai mari şanse de revenire este cea din Austria, motivul fiind însăşi întârzierea creşterii datorate expunerii pe care companiile din Austria o au pe regiunea Europei de Est. Acest lucru poate reprezenta un mare avantaj, în momentul de faţă companii locale precum Petrom, BCR (Erste) sau Raiffeisen având acţionariat austriac, sunt companii de elită ale economiei româneşti. Pe măsură ce aceste companii obţin profituri în creştere pe plan naţional, influenţa directă şi creşterea rezultată se va putea simţi în indicele pieţei din Austria din care fac parte aceşti emitenţi.
Numeroase companii din Austria sunt jucători internaţionali de prim rang, aici putând fi amintite printre altele Raiffeisen şi Erste cele mai mari instituţii financiare din Estul Europei, OMV acţionarul majoritar al Petrom, Andritz companie de top în domeniul echipamentelor pentru energie regenerabilă, Wienerberger număr 1 mondial în producţia de cărămizi, Strabag unul dintre cei mai mari constructori pe zona de est a Europei sau RHI lider mondial în producţia de cărămizi ceramice pentru industria metalurgică. Faptul că aceste companii sunt jucători pe pieţe internaţionale, le permite acestora o foarte bună dispersie şi fructificare a avantajelor globalizării. Revenirea pieţelor şi creşterile pe diversele sectoare va avantaja acele companii şi acele pieţe care au o cât mai bună acoperire zonală, motiv în plus ca investiţiile personale a fiecăruia dintre noi să fie direcţionate spre economii dezvoltate cu capacitate ridicată de adaptare şi eficienţă în activitate.

Indicele ATX al pieţei din Austria a urcat în perioada ianuarie - noiembrie 2012 cu peste 18.60%

Indicele ATX al pieţei din Austria a urcat în perioadă ianuarie - noiembrie 2012 cu peste 18.60%, iar pentru viitor există în continuare posibilitatea de creştere susţinută. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, indicele S&P al bursei din SUA a avut o creştere de 10.90%. Majoritatea analiştilor se aşteaptă în continuare la revenirea economiei globale, motiv pentru care piaţa din Austria ar avea marjă suplimentară de creştere. Indicele ATX se tranzacţionează la un multiplu de profit (12.11), mai mic decât media din Europa (Stoxx 600: 12.66).
În ultimii ani investitorii au preferat fondurile de obligaţiuni (intrări nete de bani) în locul celor de acţiuni (ieşiri nete de bani) fapt care lasă loc de noi creşteri ale burselor în momentul în care se vor schimbă preferinţele. Acest lucru este destul de probabil având în vedere că în prezent randamentul obligaţiunilor (SUA, Germania) nu acoperă inflaţia.
Modalitatea cea mai facilă pentru realizarea unei investiţii de acest gen este reprezentată de fondul de investiţii BT Index Austria ATX administrat de BT Asset Management SAI (www.btam.ro), unicul fond de investiţii din Europa de Est care are ca reper indicele ATX al Bursei de Valori din Viena. Plasamentele se realizează în Euro, evitându-se astfel riscul valutar, iar uşurinţa investiţiei şi retragerii de sume este asigurată de reţeaua de peste 550 agenţii din ţară a Băncii Transilvania.

Radu Hanga - Director General BT Asset Management SAI

Comenteaza