Video Cât costă să îți „închiriezi“ un manager executiv

Cât costă să îți „închiriezi“ un manager executiv

Elena Cramba și Darius Popîrțac, experți în Executive Search, au vorbit, la emisiunea ZIUA DE BUSINESS, despre noile tendințe de pe piața muncii.

Cei doi experți invitați la ZIUA DE BUSINESS au explicat conceptul de management fracționat. Companiile pot să profite de experiența unor manageri de top, dar care să nu fie angajați full time.

„Am văzut nevoia în piață și am întrebat zona de executive dacă sunt interesați de astfel de misiuni, respectiv dacă unele companii văd o nevoie în zona asta, iar răspunsul a fost pozitiv. E greu să muți un executiv, iar zona de management fracționat prinde din ce în ce mai mult contur în SUA și Europa de Vest.

Avem cerere și, practic, management-ul fracționat funcționează pentru acele momente în care companiile vor să intre într-o nouă piață, să exploreze o nouă idee, dar nu ar vrea să își angajeze un om full-time sau o întreagă echipă, deoarece vine cu riscuri și dificultate. Asta pentru că e foarte greu să aduci un manager cu normă întreagă pentru o idee pe care vrei să o testezi. El o să vină pentru ceva ce e sigur”, a spus Darius Popîrțac la ZIUA DE BUSINESS.

Elena Cramba a explicat care sunt companiile aflate în căutarea unor astfel de manageri.

„Avem clienți și din zona de start-up, care au deja bugete, investitorii îi sprijină și pot să testeze. Sunt companiile medii, cu o prezență locală, care ar vrea să intre pe lanț internațional de desfacere sau o corporație foarte mare care vrea să testeze un anumit serviciu și nu dorește să deschidă un post nou, dar pot să acceseze un manager fracțional doar pentru acest lucru. Se pliază pentru orice fel de organizație, indiferent de mărime și industrie. Este exact cum era în anii 2000 free lancing-ul”, a explicat Elena Cramba.

Se caută manageri fracționali specializați mai ales în zona financiară și în cea comercială.

Cât de scump e un manager fracțional

Darius Popîrțac a vorbit despre costurile pe care le presupune angajarea unui manager fracțional.

„Oamenii aceștia nu vor fi ieftini, dar, dacă privim costul față de un om permanent versus să ai acces la expertiza respectivă, însă concentrată pentru două-trei săptămâni, costurile se justifică. Dacă un client are nevoie de un manager fracțional experimentat pe o anumită industrie, atunci poate să îl acceseze pentru acele două zile sau pentru câteva luni. E o diferență față de consultanți, care doar îți spun ce să faci, iar managerii vor face împreună cu firma”, a spus Darius Popîrțac.

Potrivit acestuia, dacă managerii nu au angajamente, pot să meargă în una-două misiuni fracționale, dar dacă au un angajament cu normă întreagă, atunci s-ar putea orienta spre o singură misiune.

„Adesea, nivelul de plată se negociază. De cele mai multe ori e o zonă mai satisfăcătoare față de ce are managerul acum. Dacă el câștigă 7.000 mii de euro pe lună, atunci va fi interesat pentru o săptămână de intervenție facționată ca nivelul de plată să fie undeva în jur de 3.000-4.000 de euro, dar poate diferi în funcție de subiect", a explicat Darius Popîrțac.

Managerul fracționat poate fi limitat de timp de timp, dar și de clauze de neconcurență și de confidențialitate. Ei trebuie să fie conștienți de aceste lucruri atunci când doresc să își ofere serviciile.

„Rezultatele au fost foarte bune pentru proiectele cu manageri fracționali”, a spus Elena Cramba.

În piață există o creștere consistentă pentru management-ul fracțional. Față de anul trecut, cererea a crescut cu 60%.

Emisiunea ZIUA DE BUSINESS este susținută de Banca Transilvania.

Comenteaza