Cum va evolua Banca Transilvania în 2013

Cum va evolua Banca Transilvania în 2013
bursieră a băncii clujene va creşte cu până la 338 de milioane de lei în următoarele şase luni, conform unei analize de piaţă a companiei de intermediere Broker.

Cele două scenarii macrofinanciare, pozitiv şi negativ, dau o previziune între 1,16 şi 1,37 lei în următoarele 3-6 luni pentru o acţiune a Băncii Transilvania (BT), preţul ţintă fiind de 1,27 lei. Astfel, capitalizarea de piaţă a BT ar creşte, în varianta maximă, de la 2,28 la 2,61 de miliarde de lei.

"Rezultatele analizei fundamentale exprimă un potenţial de apreciere pentru titlurile BT în următoarele 12 luni. Acest potenţial este susţinut de dinamica rezultatelor financiare la nouă luni şi de perspectivele de evoluţie a acestora pe termen scurt, într-un context caracterizat prin intensificarea eforturilor liderilor europeni în direcţia realizării uniunii bancare. Date fiind incertitudinile din plan macrofinanciar extern, cu implicaţii pentru climatul macrofinanciar intern, recomand menţinerea titlurilor BT", precizează Andrei Rădulescu, senior analyst al Broker Cluj.

Raportul subliniază că în trimestrul III sectorul bancar din România a continuat să resimtă consecinţele valurilor Marii Recesiuni (persistenţa unui climat macrofinanciar dificil), precum şi impactul crizei politice. Creditul neguvernamental a crescut cu doar 5,7% an/an, la 230 de miliarde de lei la finele lunii septembrie. Există o evoluţie divergentă a componentelor creditul în lei (în uşoară accelerare) şi cel în valută (scădere), ce reprezintă o expresie a deteriorării climatului investiţional: semnale nefavorabile din sfera cererii externe, criza politică.

În perioada 2009-2012 valoarea acţiunilor BT s-a situat între 40 de bani şi 1,50 lei. Capitalizarea bursieră a bănciiclujene era ieri de 2,28 miliarde de lei, o acţiune fiind cotată la 1,20 lei, faţă
de valoarea nominală de 1 leu. "BT este o companie integrată din sectorul financiar intern, ocupând poziţia a 3-a în 2011, cu o cotă de piaţă de 7,3% (respectiv 7,8% la finele lunii septembrie 2012). Aceasta s-a situat pe locul 5 în topul celor mai tranzacţionate companii la Bursa de Valori Bucureşti în 2011 (cu un rulaj mediu de 1,5 milioane de lei). Rata creditelor neperformante a înregistrat 10,93% la finele lunii septembrie, sub media sectorului bancar intern (17,34%)", subliniază raportul Broker.

În primele trei trimestre ale acestui an, depozitele au crescut mai mult decât creditele, pe fondul persistenţei climatului macrofinanciar dificil: împrumuturile s-au majorat cu 11,9% de la an la an, până la 17,5 miliarde de lei, iar depunerile, cu 12,6%, la 22,8 miliarde de lei. Prin urmare, raportul credite/depozite s-a situat la 76,9% la finele trimestrului III comparativ cu 77,4% la sfârşitul lui 2011. Venitul operaţional a crescut cu 13%, la 1,15 miliarde de lei, venitul net din dobânzi s-a majorat cu 9%, la 709 milioane de lei, pe fondul evoluţiei marjelor pe segmentul leu (64% din creditele acordate de bancă sunt în lei). Venitul net din comisioane s-a majorat cu 10%, la 314 milioane de lei.

Cheltuielile operaţionale au crescut cu 13%, la 617 milioane de lei, evoluţie determinată de cheltuielile cu personal (majorare cu 13%), prin urmare, rezultatul operaţional a urcat cu 14%, la 541 milioane de lei. Costul net al riscului de credit s-a majorat cu 42%, la 277 milioane de lei. Profitul net a crescut cu 30%, la 265 de milioane de lei. Principalii acţionari ai BT erau persoane fizice române (24,9%), alte companii române (21,6%), alte companii străine (18,6%), Banca Euroropeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (14,6%), Bank of Cyprus (9,7%) Societatea de Investiţii Financiare Moldova (5%), IFC - Banca Mondială (3,6%), persoane fizice străine (2%).

Context internaţional nefavorabil

Deteriorarea climatului investiţional (determinată de criza politică într-un context de persistenţă a crizei europene) s-a reflectat în intensificarea presiunilor de depreciere a leului. Pe parcursul ultimelor luni banca centrală a intervenit în piaţă pentru a susţine moneda naţională, ceea ce a determinat o majorare a marjelor de dobândă pe segmentul lei. Rata creditelor restante a crescut la 12,1% în octombrie, notându-se o accelerare pe parcursul ultimelor luni, evoluţie care exprimă premise nefavorabile pentru rezultatele financiare din sectorul bancar şi pentru evoluţia economiei interne pe termen scurt.

 

Comenteaza