ANALIZĂ | Cât mai rezistă coaliția de guvernare după episodul candidaturii lui Iohannis la alegerile parlamentare

ANALIZĂ | Cât mai rezistă coaliția de guvernare după episodul candidaturii lui Iohannis la alegerile parlamentare
| Foto: digi24.ro

Analiștii politici contactați de ZIUA de CLUJ consideră că actuala coaliție de guvernare nu se va rupe prea curând, în ciuda ultimelor tensiuni.

Coaliția de guvernare s-a „zgâlțâit” rău la sfârșitul săptămânii trecute, după ce încrederea liberalilor în partenerii de guvernare social democrați a fost greu pusă la încercare.

PNL intenționa să îi acorde președintelui României, Klaus Iohannis, după încheierea mandatului la Cotroceni, sprijinul pentru a candida la Senat, însă calculele de partid nu s-au potrivit cu cele ale PSD-iștilor, în ciuda unui presupus acord discutat anterior. Deznodământul a venit tot din partea lui Iohannis, care a pus punct „telenovelei” și discuțiilor prelungite pe acest subiect, anunțând că nu va candida pentru nicio funcție în Parlament.

Episodul candidaturii președintelui nu i-a adus acestuia un plus de imagine, și cu siguranță, nici PNL-ului. În schimb, noi, am avut ocazia să vedem, încă o dată - dacă mai era nevoie - că înțelegerile între cele două mari partide nu se respectă neapărat, mai ales în timpul campaniei electorale, când goana după voturi e mare. Cât mai rezistă PNL cu PSD – e acum întrebarea de pe buzele tuturor.

În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene, din cadrul UBB Cluj, nu era nevoie ca președintele să își încheie mandatul în acest mod, însă cele două partide vor colabora cel mai probabil și pe viitor, pentru că ambele au doar de câștigat împreună.

„Episodul Klaus Iohannis candidat pe listele PNL pentru Senat a fost unul care a șifonat în primul rând PNL și pe președintele Klaus Iohannis. Nu era neapărat nevoie să își încheie mandatul prezidențial în acest fel iar retractarea pe ultima sută de metri nu a adus un plus de credibilitate.

PSD a folosit cu prisosință momentul pentru a pune PNL într-o situație delicată și rezultatul este acela că PNL a înțeles încă o dată că în ciuda faptului că se află într-o coaliție cu PSD, alegerile presupun candidaturi individuale din partea celor două partide și acest lucru se va traduce întotdeauna în mod inevitabil printr- luptă politică.

Marea coaliție între PSD și PNL a durat pe parcursul unui mandat ceea ce pentru unii analiști ar putea fi considerat o minune, însă ceea ce motivează partidele să rămână împreună este capacitatea lor de a decide împreună asupra tuturor numirilor, alocărilor de resurse și tuturor politicilor publice, exact așa cum își doresc.

Din acest motiv eu nu cred că această coaliție se va strica până la alegeri, din contră vedem că dorința de a rămâne în funcții este mai mare decât cea de a reprezenta până la capăt ideile, atât cât mai sunt, partidelor în cauză.

De asemenea, depinde, pentru o viitoare coaliție (de după alegeri – n.red) ce scoruri vor obține partidele respective, dacă actualele sondaje se vor dovedi apropiate de realitate atunci e destul de limpede că prima opțiune pe care o are oricare dintre cele două partide este de a continua coaliția cu celălalt partid, fiindcă orice altă configurație s-ar dovedi destul de rapid instabilă, așa cum am văzut că a fost cazul la începutul anului 2021 cu coaliția dintre PNL și USR.

Impresia pe care o am acum e că în ciuda luptei electorale ele vor încerca să continue guvernarea

împreună sub o formă diferită probabil pe baza unui nou contract cu anumite clauze și, cel puțin în prima parte a viitoarei guvernări vom asista mai degrabă la reproducerea unei asemenea coaliții, motivată și de scorul important pe care îl vor obține adunate partidele extremiste și antieuropene AUR și SOS România”, a subliniat Sergiu Mișcoiu.

Analistul consideră că PSD nu se va compromite, în ce privește alianțe viitoare:

„PSD nu are multe alternative de guvernare, nu poate să se compromită aducând extrema dreaptă la guvernare, partide naționaliste și șoviniste, de asemenea i-ar fi extrem de ciudat să facă o propunere spre exemplu USR sau UDMR, pentru o coaliție care ar avea oricum o marjă de manevră în viitorul Parlament destul de redusă. Deși depinde și de raportul care se va stabili la finalul alegerilor prezidențiale după al doilea tur între principalii candidați, este totuși probabil ca viitoarea coaliție să semene cu cea propusă până acum”.

„Partidele primarilor” vor continua guvernarea în următorii ani

Horia Nasra, analist politic și fost președinte al PSD Cluj, atrage atenția asupra jocurilor de imagine din campania electorală. Până la urmă totul de reduce la calcule, avantaje și dezavantaje.

„Nu cred că trebuie să cădem în capcana jocurilor de imagine din campania electorală. Dacă configurația parlamentară va situa tot PSD și PNL pe primele locuri la parlamentare, cele două partide birocratice, „partidele primarilor” vor continua guvernarea României în următorii ani.

Apoi, va conta dacă Nicolae Ciucă intră în turul al II-lea și cu siguranță că dacă nu va intra, în ianuarie va fi schimbat, însă și opoziția din PNL care este centrată în jurul triumviratului Hellvig - Bolojan - Antonescu ia în considerare o coaliție de guvernare cu PSD cel puțin în primii ani ai următorului ciclu electoral. Este greu atât pentru PSD, cât și pentru PNL, să facă majorități cu 2-3 partide mici. Amintiți-vă de CDR. Cu 3-4 partide mici la guvernare, scandalul ținea agenda publică zi de zi. Apoi, USR și AUR nu au ce pune pe masă la nivel local. Majoritățile în consiliile locale și județene se vor face mai lesne tot între PSD și PNL”, a spus Horia Nasra.

Reamintim că discuțiile au început în urmă cu aproximativ două săptămâni, când liberalii au susținut că legea trebuie modificată pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare, iar PSD s-a opus vehement.

Comenteaza