Foto Cum s-a trăit pe stadion prima victorie a României la EURO după 24 de ani

Cum s-a trăit pe stadion prima victorie a României la EURO după 24 de ani
| Foto: ZIUA de Cluj
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024
România Ucraina EURO 2024

După o lungă perioadă, echipa națională a adus din nou bucurie românilor cu succesul entuziasmant obținut la Munchen. 

Încă de duminică, centrul orașului a fost o adevărată "mare galbenă". Oameni din toate colțurile țării, dar și din afară s-au strâns la Munchen uniți de aceeași dorință, victoria echipei naționale. Terasele au fost umplute până la refuz, iar miile de oameni au cântat neîncetat spre curiozitatea trecătorilor, dar și invidia fanilor altor selecționate, prezenți în oraș. În fiecare colț al piețelor, optimismul era la cote înalte, iar românii sperau la un moment de bucurie ce se lasă așteptat de multă vreme, o victorie a echipei naționale la un turneu final. Pe măsură ce orele treceau emoția devenea din ce în ce mai intensă.

România Ucraina EURO 2024

În ziua meciului, mii de oameni au venit încă înainte de amiază la stadion, toți fiind uniți de același optimism. Dacă unii se rezumau la "batem astăzi Ucraina", alții visau și mai departe și anunțau plini de siguranță "rămânem la Munchen pentru semifinale".

România Ucraina EURO 2024

Pe lângă miile de oameni îmbrăcați un galben și echipați cu eșarfe și steaguri de la stadion, alte mii cântau departe, în centru, însă refrenul era același, "Hai România!". În interiorul arenei au fost mai multe momente care se poate să fi schimbat soarta rezultatului final.

Mai întâi, când "Tricolorii" au intrat pe gazon pentru încălzire, tribunele au "erupt" pentru Stanciu&co., în timp ce ucrainenii au fost aplaudați timid. "Marea galbenă" de la Munchen a curs valuri valuri, iar stadionul a fost aproape plin. Intonarea imnului a adus un nou moment emoționant, 40.000 de români și-au unit vocile și au cântat alături de jucători și de milioanele de acasă "Deșteaptă-te române".

România Ucraina EURO 2024

Băieții lui Edi Iordănescu au început timid, de așteptat având în vedere că pentru mulți era debutul pe o scenă atât de mare. Aceleași emoții le-a trăit și selecționerul, care se plimba pe margine ca un leu în cușcă. Ucrainenii au dominat primele minute, iar suporterii lor au prins curaj și au încercat să se facă auziți.

În schimb, românii au simțit momentul și i-au încurajat din ce în ce mai puternic pe "Tricolori". Emoțiile acumulate în zeci de ani s-au spart ca un balon de săpun în minutul 29, când Stanciu a marcat o bijuterie de gol și a adus liniștea în rândul românilor. Timp de minute bune oamenii și-au manifestat în fel și chip bucuria și chiar dacă era devreme în meci, încrederea că România poate câștiga era mai intensă ca niciodată.

Unii, mai optimiști, au început chiar să facă valuri în tribune, însă această inițiativă a ținut puțin. Pauza a dus frământări în rândul românilor, care au fost nevoiți să aștepte 15 minute pentru a vedea din nou echipa ce le-a adus o bucurie atât de mare în prima parte. Orice fel de emoție s-a risipit înainte ca prima oră a partidei să se scurgă.

Răzvan Marin a aplicat metoda "Stanciu" și a marcat din afara careului (53), în timp ce Drăguș a finalizat cu sânge rece o acțiune personală de toată frumusețea, semnată de Man (57). Fericirea din rândul românilor a fost de nedescris, cei mai mulți au fost uluiți de scor și de joc, însă toți erau convinși că România are din nou echipă națională.

După ce Niță a prins în doi timpi un șut de la distanță era clar că nimic rău nu se mai poate întâmpla, iar România a câștigat cu 3-0 în fața Ucrainei, în ceea ce a fost doar a doua victorie a "Tricolorilor" la EURO în întreaga istorie. "Marea galbenă" de pe stadion s-a scurs în sens invers după fluierul final, spre centrul orașului și spre Fan Zone, iar petrecerea a continuat până în noapte, nici măcar furtuna ce a venit spre seară nu i-a putut împiedica pe români să se bucure după mult timp de echipa lor națională.

România Ucraina EURO 2024

Indiferent dacă ceea ce s-a întâmplat în 17 iunie 2024 la Munchen a fost un rezultat întâmplător sau va fi punctul de plecare pentru o nouă generație puternică, zeci de mii de români nu vor uită niciodată ce au trăit pe Fussbal Arena. 

Comenteaza