Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului are loc la sfârșitul săptămânii. Mii de oameni sunt așteptați la Mărișel

Sărbătoarea tradițională de la Crucea Iancului are loc la sfârșitul săptămânii. Mii de oameni sunt așteptați la Mărișel
| Foto: Facebook.com/cjcluj

Cea de-a 49-a ediție a sărbătorii tradiționale de la Crucea Iancului va avea loc duminică, 14 iulie 2024, în comuna Mărișel.

Nu uitați că la finalul acestei săptămâni, duminică, 14 iulie 2024, în localitatea Mărișel din județul Cluj va avea loc o nouă ediție a Sărbătorii Tradiționale de la Crucea Iancului.

Organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), instituție de cultură aflată în subordinea Consiliul Judetean Cluj, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, această manifestare anuală adună mii de participanți, atât moți, cât și turiști din țară și străinătate.

Anul acesta, proclamat „Anul Avram Iancu” de Parlamentul României, aduce o semnificație deosebită sărbătorii, care se desfășoară de peste 170 de ani în cinstea lui Avram Iancu și a moților din timpul Revoluției de la 1848. Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, această sărbătoare este considerată cea mai mare manifestare de acest gen din județul Cluj.

Activitățile vor începe la ora 12:00 cu o slujbă de pomenire la monumentul „Crucea Iancului” din zona Fântânele, unde vor avea loc depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și discursuri ale oficialităților locale și județene.

De la ora 13:30, pe platoul de la Crucea Iancului, participanții vor avea ocazia să se bucure de un spectacol folcloric de excepție, susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume, în acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijată de Tudor Căucean.

Printre invitații speciali se numără: Nicoleta Voica, Adrian Neamțu (taragot) și Mihai Mariș (taragot). Pe scena evenimentului vor urca „Horitorii Clujului”, precum și tinerii interpreți clujeni și mulți alți tineri talentați. Locație: Crucea Iancului, Mărișel, județul Cluj Data: Duminică, 14 iulie 2024

Avram Iancu a rămas un simbol al luptei pentru drepturile românilor din Transilvania în timpul Revoluției de la 1848-1849.
A devenit cunoscut prin curajul său, hotărârea neclintită și viziunea strategică în conducerea mișcărilor de rezistență împotriva autorităților habsburgice și a trupelor imperiale.

Anul Avram Iancu este marcat prin diverse evenimente, simpozioane, expoziții, și alte manifestări cultural-educative organizate în întreaga țară, menite să aducă în prim-plan viața și moștenirea acestui personaj istoric remarcabil.

Scopul principal al acestor activități este de a educa și de a sensibiliza publicul cu privire la contribuția lui Avram Iancu la afirmarea identității naționale românești și la formarea statului român modern.

Comenteaza