Se poate construi pe terenul fostului Ștrand Municipal din Cluj-Napoca. Cum e posibil să mai dispară o zonă verde

Se poate construi pe terenul fostului Ștrand Municipal din Cluj-Napoca. Cum e posibil să mai dispară o zonă verde

Pe terenul fostului ștrand municipal, situat în zona Parcului Central din Cluj-Napoca, vizavi de stadionul Cluj Arena, ar putea fi ridicată o clădire de până la 6 etaje, asta deși în Planul Urbanitic General suprafața de 8.000 mp apare ca zonă verde.

Acest lucru ar fi posibil după ce, Curtea de Apel din Timiș a dat câștig de cauză proprietarului terenului, firmei Unita Turism Holding. Unul dintre motivele pentru care s-a pierdut procesul a fost că terenul nu a fost inclus în registrul spațiilor verzi. Culmea e că, inițial, Tribunalul Timișoara a dat câștig de cauză municipalității clujene. 

Potrivit presei locale, în ședința comisiei de urbanism a Primăriei de marți, 13 februarie 2023, arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, le-a cerut urbaniștilor o părere despre unitatea teritorială de referință în care ar trebui încadrată parcela de circa 8.000 de metri pătrați, pentru a deveni construibilă.

Soluția Curții de Apel Timișoara, 11 noiembrie 2023: ''Dispune anularea în parte a Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca nr. 493/22.12.2014 privind aprobarea documentaţiei „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Cluj-Napoca”, („HCL nr. 493/2014 sau PUG Cluj-Napoca”) în ceea ce priveşte încadrarea funcţională a parcelelor înscrise în Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 263036, nr. cadastral 263036 şi Cartea Funciară Cluj-Napoca nr. 324982, nr. cadastral 324982, în Unitatea Teritorială de Referinţă: Zonă Construită Protejată - Zonă Verde -Scuaruri, Grădini, Parcuri Publice („UTR ZCP_Va”); - respinge în rest acţiunea reclamantei Unita Turism Holding S.A. Ia act că reclamanta a precizat că solicită cheltuieli de judecată pe cale separată. Definitivă''. 

Ștand până în '90, blocuri de 20 de etaje cerute după 

Ștrandul Municipal era situat vizavi de Cluj Arena, unde erau amenajate trei bazine, cel mare având trambulină. După Revoluție, ștrandul a mai funcționat circa 10 ani, iar apoi a devenit ”nerentabil”. În loc s-au propus blocuri de 20 de etaje, care nu au primit unda verde de la municipalitate. 

Proprietarul terenului este Unita Turism Holding, dar compania a închiriat terenul. Chiriașul Mirela Beauty Solutions a făcut în 2018 un plan de redeschidere a ștrandului. Proiectul semnat de SAA Selart Proiect propune păstrarea celor trei bazine. Pentru punerea lor în funcţiune sunt însă necesare lucrări de reparaţii la nivel de instalaţii. Proiectul mai prevedea amenajare peisageră, dar şi amplasarea de locuri de joacă pentru copii, dotări pentru ştrand, zonă de mese cu elemente de mobilier urban. Se propun: zonă de joacă, de alimentaţie publică, zonă de bazine, de şedere (şezlonguri şi hamace), zonă de servicii (vestiare, duşuri, grupuri sanitare) şi zonă de administrare.

De asemenea, viceprimarul Dan Tarcea susţinea că s-au purtat negocieri pentru achiziția terenului de către municipalitate, dar ca persoanele private nu au dorit acest lucru.

Încă un proces Unita-Primărie

Unita Turism Holding SA, cu sediul în Timișoara, deține și Hotelul Belvedere. Firma s-a arătat nemulțumită de despăgubirile de peste 22,3 milioane de lei (aproximativ 4,5 milioane de euro) oferite de administrația locală în urma exproprierii a două parcele de teren cu o suprafață totală de 3,1 ha de pe Cetățuie. Societatea a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, dar e pierdut. 

Reporterii ZIUA de CLUJ au cerut un punct de vedere oficial din partea municipalității. Până la ora publicării articolului, nu a fost primit niciun răspuns. 

Comenteaza