Schimbările climatice dezvoltă, la nivel global, conceptul de "zile bune pentru afară"

Schimbările climatice dezvoltă, la nivel global, conceptul de "zile bune pentru afară"
| Foto: ziare.com

Schimbările climatice vor influenţa modul de viaţă la nivel global, mai ales în scenariul utilizării pe scară largă a combustibililor fosili, iar în acest sens este propus conceptul de "zile bune pentru afară", în care valorile termice medii să fie de cel mult 25 de grade, relevă un studiu.

Pe acest fond, cercetarea MIT propune conceptul de "zile bune pentru afară", care se referă la zile potrivite pentru a fi în aer liber, cu temperaturi medii între 10 şi 25 de grade Celsius, ce pot fi transpuse în intervalul minimum 6 grade - maximum 29 de grade, aproximativ, scrie Agerpres.

Transformările climatice nu scutesc Europa, care a resimţit din plin efectele pert-urbărilor: recorduri de temperatură în aprilie, după ce anul trecut a suferit cel mai mare incendiu de vegetaţie şi printre cele mai costisitoare inundaţii.

Potrivit sursei citate, cercetătorii fac, astfel, mai uşor de vizualizat modificările climei din viitor, iar scopul este acela de a măsura câte zile dintr-un an pot fi petrecute afară, în condiţii de confort rezonabil, nefiind nici prea cald, nici prea frig pentru muncă sau pentru relaxare în aer liber.

Rezultatele studiului MIT arată o diferenţă majoră între nordul şi sudul global în privinţa vulnerabilităţii. Astfel, ţări precum Kenya - cu 91 de zile, Columbia - cu 87 de zile, Coasta de Fildeş - cu 96 de zile, Indonezia - cu 90 de zile sunt pe cale să aibă printre cele mai mari pierderi de "zile-pentru-afară". "Campion" este statul Madagascar, cu 151 zile, din care aproape 40 până în anul 2030.

Estimările experţilor arată că, în ţările vizate, nu ar urma să aibă de suferit doar turismul, care în unele state reprezintă o pondere importantă din PIB, ci şi activitatea economică.

La nivelul Europei, modificările vremii vor oferi mai multe zile confortabile în ţări nordice, precum Suedia, faţă de anii trecuţi, în timp ce statele sudice, din vecinătatea Mediteranei, ar urma să aibă de suferit.

---Potrivit studiului, în 2030, în Grecia ar fi cu mai puţin de zece zile plăcute în aer liber, faţă de anii 1975 - 2005.

La polul opus, s-ar situa ţări din centrul şi nordul continentului, între care Germania, care ar câştiga 28 de zile, Franţa - plus 18 zile, Olanda - plus 52 de zile. Suedia - cu 53, şi Norvegia - cu 63 de zile, vor resimţi schimbări majore, în accelerare după 2035-2040. Marea Britanie va câştiga 60 de zile, iar Rusia ar urma să câştige 19 zile.

 

 

Comenteaza