Probleme la colectarea medicamentelor expirate la spital. Ce aruncă oamenii: "Aduc rujuri, cosmetice, uneori chiar prezervative, tot felul de lucruri..."

Probleme la colectarea medicamentelor expirate la spital. Ce aruncă oamenii: "Aduc rujuri, cosmetice, uneori chiar prezervative, tot felul de lucruri..."

Un medic atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac o parte a celor care aduc medicamentele la spital, în locul special amenajat, care vin cu lucruri personale precum cosmetice sau chiar prezervative, deşi este interzis acest lucru. 

Spitalul Bagdasar Arseni este unul dintre marile spitale din Capitală care a implementat printre primele acest sistem, încă de la începutul anului. Medicul epidemiolog Andreea Preda atrage atenţia asupra unei greşeli pe care o fac o parte a celor care aduc medicamentele la spital, în locul special amenajat: pun în pungi şi lucruri personale precum cosmetice sau chiar prezervative, deşi este interzis acest lucru. În plus, sunt oameni care lasă pungile cu medicamente la întâmplare şi care nu vin în intervalul anunţat la un loc vizibil.

„Am reuşit să-l înfiinţăm din ianuarie-februarie, între timp s-a modificat şi legislaţia, în sensul în care au apărut normele de aplicare a legii.

Problema cu care ne confruntăm noi este că aduc şi alte lucruri decât cele pe care au voie să le aducă, adică medicamente.

Rujuri, tot felul de cosmetice, lucruri intime, uneori chiar prezervative. Aduc tot felul de lucruri care nu ar trebui eliminate ca medicamente, pot fi eliminate ca deşeuri, ca menajere, ca orice altceva. Rugămintea noastră este să nu mai lase punguţele cu medicamente acolo, să respecte programul de eliminare a acestora şi să le elimine în intervalul respectiv şi în zilele respective. Pur şi simplu abandonează punguţe unde nu trebuie.

Ele sunt considerate deşeuri periculoase şi de asta trebuie eliminate organizat şi în locurile special amenajate, special destinate.

Avem un loc desemnat, semnalizat corespunzător, există indicatoare către locul respectiv, este afişat programul de eliminare, zilele, avem acolo recipiente special amenajate pentru eliminarea acestora pe categorii.

După ce sunt stocate sunt preluate de către o firmă specializată şi autorizată în acest sens şi distruse.

În acest loc de la spital nu se depun decât medicamente expirate sau neutilizate, nu trebuie să fie neapărat expirate, dacă nu le mai doresc le pot elimina”, a declarat pentru News.ro Dr. Preda Andreea Claudia, medic primar epidemiolog la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală.

Colectarea medicamentelor expirate la spital

Spitalele trebuie să asigure colectarea separată a medicamentelor expirate sau nefolosite în patru categorii: deşeuri de medicamente citotoxice şi citostatice, deşeuri de medicamente (cu excepţia primei categorii), deşeuri de medicamente aflate în stare lichidă aflate în recipient cu potenţial înţepător ( fiole de sticlă, seringi preumplute sau goale) şi deşeuri de medicamente aflate în recipiente sub presiune ( spray-uri). Legea impune includerea avertismentului „MEDICAMENTELE EXPIRATE TREBUIE RETURNATE ÎN SPITALE” pe etichetele medicamentelor până la 31 decembrie 2028.

“Deșeurile de medicamente rezultate de la populație sunt reprezentate de medicamente cu termenul de valabilitate depășit, medicamente care nu mai sunt utilizate, reziduuri de medicamente, medicamente care au recipiente deteriorate, medicamente retrase de pe piață etc”, se arată în Legea prin care a fost introdus un nou sistem de colectare a medicamentelor expirate de la populație.

Potrivit Ministerului Sănătății, deșeurile de medicamente se colectează diferențiat de cele rezultate din activitatea medicală a spitalului, pe câteva categorii separat.

Astfel, deșeurile de medicamente, inclusiv de citotoxice și citostatice, se colectează în recipiente confecționate din carton sau plastic, prevăzute în interior cu sac din polietilenă care să nu permită scurgeri de lichid. Recipientele trebuie prevăzute cu sistem antiretur, pentru a împiedica recuperarea deșeurilor.

În schimb, deșeurile de medicamente aflate în stare lichidă, conținute într-un recipient cu potențial înțepător sau tăietor (fiole din sticlă, seringi preumplute cu reziduu de medicament sau goale), trebuie colectate în  recipiente specifice acestora, prevăzute cu sistem de închidere temporară și definitivă.

Ultima categorie este cea a deșeurilor de medicamente aflate în recipiente sub presiune, care se colectează separat de celelalte categorii, fără a fi eliminate prin incinerare. Acestea urmează circuitul deșeurilor reciclabile, potrivit noilor reglementări.

Se estimează că nu mai puţin de 1500 de tone de medicamente expirate ajung în fiecare an la gunoi sau în sistemul de canalizare.

Comenteaza