Săptămâna trecută îndrăzneam să anticipez că „vom avea baroni fericiți”, cu gândul la banii strânsi din mărirea accizei la combustibil ce, cutezam eu să „speculez”, vor avea ca destinație reală baronetul local.
Un război care ar fi putut fi prevenit. Pauza istoriei sau moartea istoriei, cum au spus unii, respectiv perioada de destindere şi pace cu marea putere de la Răsărit, ar fi putut continua. Şi conduce la prosperitatea Euroasiei. Dar nu a fost să fie aşa.
"Eşti din Cluj? V-aţi dat dreacu", rânji el, pronunţând ca semn al decăderii un numele de prim-ministru. "Vă daţi rotunzi şi speciali; la putere aţi fost cacao. Hai, sictir!".
Nu este deloc exclus că acest întreg an electoral să stea sub semnul războiului politic al accizei la motorină şi la benzină. Ţine de artă manipulatorie a decidenţilor politici să transforme tema, aparent strict economică şi socială, a preţului final la carburanţi într-un instrument extrem de eficace al bătăliei electorale.
De ce avea nevoie enorma Rusie, cea mai mare țară din lume (17 milioane km2), de peticul de pământ numit Crimeea (27.000 km2)? Sunt mai multe cauze și motivații care trebuie luate în considerare. Despre unele s-a vorbit mult, altele nici măcar nu au fost menționate.
Oamenii din spatele telefonului primarului sunt niște angajați care preiau sesizările mecanic și le introduc în sistem. E un telefon cu rol simbolic și să ferească Dumnezeu să ai nevoie să-l apelezi. În cel mai fericit caz ești trimis în derizoriu și înveți cum NU se poate rezolva una dintre problemele pe care le ai.
Conform Biroului Electoral Central, s-au înscris pentru europarlamentare 15 partide politice și patr independenți. Partidele politice trebuie să depună minimum 200.000 de semnături. Independenții, minimum 100.000.
În consecința înaltei calificări a teologilor de referință – Karl Rahner, de Lubac, Congar, spre exemplu – și a unor cardinali care au ocupat poziții hotărâtoare sub pontificate de cotitură istorică – Bea, Montini sau Ratzinger, de pildă – s-a ajuns la o tradiție solidă de enciclice ce au captat problemele timpului și au înnoit orizonturile.
Ieri a fost lansată pe piață o afirmație de trei ori senzațională, ținând cont de auditoriul căruia i-a fost adresată. De autor. Și, mai ales, dacă ne gândim la conținut.